Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

MΑΚΕΔΟΝΙΚΟ  ΙΠΠΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β' ΚΑΙ  Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΙΠΠΙΚΟ  ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ή ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΠΠΟΣ


















                                   
              ΦΙΛΙΠΠΟΣ  Β'                                                                             Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ



Ποιοί ήταν αυτοί οι Κυριοι?
Πολιτικο δικαιωμα ως "Μακεδονες" και με την συμμετοχη τους στην Συνέλευση διατηρουσαν μονον οι φιλοι του Βασιλιά, που τους Ελεγαν " Εταιρους" Προέρχονταν από την αφρόκερμα της Μακεδονικής κοινωνίας.  Από αυτούς  επέλεγε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς  του διοικητές και αναλογα με τις διαθεσεις του καποιοι από αυτούς αποτελούσαν ενα άτυπο συμβουλιο, του οποιο7υ οι εισηγησεις δεν ηταν υποχρεωτικο να γινουν αποδεκτές κα ιδεν ειχε καποια θεσμικη βαση,,, πολλοί από αυούς αποφοιτούσαν απο την σχολή των Ακολουθων,
Ο Βασιλιάς τιμούσε τις διακεκριμένες υπηρεσίες προσφεροντας εισοδηματα ενος κτηματος  ή άλλη παροχή ισοβίως.
Στους κυκλους των αριστοκρατών και του Βασιλέως επεκρατει πληρης ελευθεροστομια (αυτοί οι κυριοι ηταν οι εταιροι) Τουτο ηταν συναδελφοτης,,,,
Και τα παιδια των εταιρων  υφισταντο τραχειαν ,εκπαιδευση , σκληραγωγια ανευ προηγουμενου και ποινες  (μαστιγωματος) απαραδεκτες για τους λοιπούς ανθρωπιστικως ανατρεφομενους Ελληνες).
Τραχεια ζωή, αξεστη και  καθόλου συναισθηματική...
Οι Εταιροι δεν μπορουσαν να ανέβουν υψηλότερα ,αφου οι Μακεδονες αναγνωριζαν  βασιλέα  ένα μονο μέλος τη;ς βασιλικής οικογένειας..
Η Βασιλική Ιλη (Κλειτος ο Μελας), ήταν η μόνη που αριθμούσε 300 ανδρες ηταν από τις πιο εκλεκτες μοναδες, μαζι με την βασιλικη φρουρα των Πεζεταιρων, την Βασιλική ίλη των Υπασπιστων και των Βασιλικων ακολουθων..


Οπλισμός εταιρων ιππέων   
Ο Οπλισμός των ιππεων περιελαμβανε περικεφαλαια , περιτραχηλιο,μεταλλικο  θωρακα, κνημιδες και ξιφος.και στην μαχη ίππευαν στην γυμννή πλατη του αλογου.
Επίσης τα άλογα εφεραν προμετωπίδα και προστερνίδια...
ΑΝαλογα με με το επιθετικο οπλο  το ιππικο  χωριζόταν σε  Ι π π ι κ ο   Γ ρ α μ μ η ς, του οποίου  οι ιππεις κρατουσαν Σαρισσα, Σαρισσοφοροι Ιππείς)  μικροτερη  από εκεινη των φαλαγγιτών, κατά 2 μετρα περιπου , και σε β α ρ υ    ι π π ι κ ο , που ηταν οπλισμένο με μακρα λόγχη, με διπλή εκατέρωθεν αιχμή, τον περιφημο ΞΥΣΤΟΝ (απο το ρημα  ξύω=ξύνω), λογω της οξύτητος της λόγχης,
 Ειχαν μακρα αξιομαχη παραδοση ,ως "βαρύ ιππικό" και βεβαιως εκπαιδεύονταν σκληρα....
Οι Εταίροι ιππεις προμηθεύοντυαν μόνοι τους όπλα και εξοπλισμό,,


ΦΙΛΙΠΠΟΣ  ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΙΠΠΙΚΟ
Υπηρξε παντα η αφροκρεμα του μακεδονικού στρατού.. ο Φιλιππος φροντισε 'όχι απλως για την αύξηση  και ενδυναμωση του αλλά  κυριως  φροντισε για την αναδιοργανωση του,,, και την χρησιμποιηση του.
Εδώ φαινεται η επιρροή του Επαμεινώνδα με την λοξή φαλαγγα . Μόνο που στην περιπτωση του Φιλιππου την θεση της λοξης φαλαγγος  πήρε το Ιππικο που ειχε πολλαπλασια κρουστική δυναμη,,,,
Ηταν η επιθετικη μοναδα του  Μακεδονικου στρατου  (η Σφυρα)., ενω η Φάλαγγα των Πεζεταιρων το αμόνι....
και μια παρενθεση : (Το Μακεδονικό Ιππικο ενισχυθηκε πολύ χαρη στην προσθήκη του επισης εκλεκτού  αλλά προ του Φιλίππου ανοργανωτου Θεσσαλικού Ιππικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ 

Κάθε ΙΛΗ , διοικούνταν από  τον Ιλαρχο  και αριθμούσε 200 ανδρες
Είχε 4 Τετραρχίες των 50 ανδρών , και καθε μια απο αυτές είχε επικεφαλής τον Τέτραρχο.
2-4  Ίλες  αποτελούσαν μια Ιππαρχία με  επικεφαλής τον Ιππαρχο.
Ο Ιλαρχος, ο τέτραρχος κι ο Ιππαρχος ευρίσκοντο υπό τις διαταγές ενός Τετράρχου,,,
Τετράρχης και Ιλαρχος  κατάγονταν από την ίδια περιοχή με τους ανδρες της Ίλης για ευνόητους  λόγους "δεσμών"....
Η Βασιλική Ιλη (Ίλαρχος Κλειτος ο Μελας), ήταν η μόνη που αριθμούσε 300 ανδρες και ηταν από τις πιο εκλεκτες μοναδες, 
Αυτης της Ιλης ΠΑΝΤΟΤΕ ετιθετο επικεφαλής ο Μεγας Αλέξανδρος σε  καθε μαχη,,και φυσικά επικεφαλής ολης της Εταιρικής Ιππου!!!!!
Έφερε πάντοτς  το πιο γυαλιστερο κρανος  με λοφία και την πιο αστραφτερή πανοπλία  για να βλεπει ο εχθρος ποιος ειναι ,,,και πού ειναι....









ΙΣΣΟΣ



ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΙΠΠΙΚΟ  ΚΑΤΑ την εναρξη της εκστρατειας... 334 πΧ

Α.   Εταίροι
(8)  Ιλες   - σύνολο 1800 ανδρες . Ιππαρχης ο Φιλώτας του Περμενιωνος.

      1,  Ιλη   Βασιλική - Ιλαρχης ο Κλείτος ο Μέλας
      2.  Ιλη   Αμφιπόλεως  -  Ιλαρχης  Σώπολις ο Ερμοδώρου
      3.  Ιλη   Βοττιαίας   -  Ιλαρχης  Ηρακλειδης ο Αντιόχου
      4.  Ιλη   Ανθεμούντος   -  Ιλάρχης  Περσίδας ο Μενεσθέως
      5.  Ιλη   Απολλωνίας   -   Ιλάρχης  Σωκράτης ο Σάθωνος
      6.  Ιλη   Λευγαίας(?)   -   Ιλαρχης Παντόρδανος  ο Κλεάνδρου
      7.                   ---                                 -------
      8.                   ---                                 -------

Β.   Πρόδρομοι ή Σαρισσοφόροι
(4 ίλες  -  σύνολο 600 άνδρες  -  αρχηγός ο Ηγέλοχος)







Θέση του Εταιρικού Ιππικου στην ΠΑΡΑΤΑΞΗ  Μάχης σε ανοιχτό πεδιο......


=======================================================================
       ΘΙ          ΘΡΙ                ΠΕΖΕΤΑΙΡΟΙ                     ΥΠ            ΕΤΑΙΡΟΙ           ΛΟΙΠΟΙ

  Αριστερό    Π Α  Ρ Μ Ε Ν Ι Ω Ν Α Σ                  |                 Μ.   Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ο Σ      Δεξιό

Υπόμνημα:
ΘΙ:  Θεσσαλοί Ιππείς                 
ΘΡΙ :  Θράκες Ιππείς
ΠΕΖΕΤΑΙΡΟΙ :  6 Τάξεις Μακεδονικής Φάλαγγος
ΥΠ:  Υπασπιστές
ΕΤΑΙΡΟΙ :   8  Ιλες Ιππικού των Εταιρων
ΛΟΙΠΟΙ:   Ψιλοί, πελταστές, Αγριανες  Ακοντιστές, τοξότες.. 

Τρόπος μαχεσθαι

Το Ιππικό των Εταίρων εμαχετο και επιτιθετο με την μορφή σφήνας  κατά ίλη ή τετραρχίες ή  ....
Η Επιθεση ειχε την μορφή είτε μεμονωμένης σφήνας  σε  συγκεκριμένο σημείο κρούσης ,είτε διαδοχικών σφηνών.....
Οι ιλες του ιππικού  επιτιθεντο , σε σχηματισμό σφήνας και σε πυκνούς σχηματισμούς εναντιον ισότιμου  Ιππικού, αλλά  έκαναν  επιθέσεις εναντίον  πεζικού κατά μέτωπο, ή από τα πλευρά και ενεργούσε καταδιώξεις...

Μαλιστα μετά από από την τακτική Νίκη , ο Φίλιππος , ετίθετο επικεφαλής του Ιππικού και  κατεδίωκε τον αντιπαλο ,μέχρι κι ο τελευταιος στρατιωτης  ,και το τελευταιο άλογο να πέσουν!!
Το Εταιρικό Ιππικό (κι οχι μονον)  και οι ταξεις της φάλαγγος , συνεργαζομενες σε ανοιχτο πεδίο  ηταν ανικητος....ακαταμαχητος συνδυασμός.
Η Βασιλική Ιλη (Κλειτος ο Μελας), ήταν η μόνη που αριθμούσε 300 ανδρες ηταν από τις πιο εκλεκτες μοναδες, μαζι με την βασιλικη φρουρα των πεζεταιρων, την Βασιλική ίλη των Υπασπιστων και των Βασιλικων ακολουθων..
Το Ιππικό των Εταιρων με την μορφή αποσπασματων (ιλών ή τετραρχιών) ελάμβανε μέρος σε παμπολλες αποστολές , αναλογα με τις αναγκες που ο Αλέξανδρος εκρινε καθε φορά.., 
με την καταλληλη συνοδεία άλλων αποσπασματων μαχίμων...









ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ :
Το φθινοπωρο του 330 πΧ ο Αλέξανδρος απεφασισε να βαλει στο ιππιικό του  σταθερο ρευμα Ασιατων αριστοκρατων κυριως Περσών που υπηρξαν το επίλεκτο ιππικό του Περσικού στρατού.
Πιθανόν τότε ή καπως αργοτερα , δημιουργησε ενα ιππικο Περσών Εταιρων που ήταν εξαιρετικής ποιοτητος..
Αυτο εγινε αιτία δυσαρέσκειας , η αλλαγή δηλαδή της σύνθεσης του Ιππικου των Εταίρων,,,
Το νέο Ιππικό των Εταιρων ειχε οκτώ ιππαρχίες ,η καθε μια με 500 ιππεις, (σύνολο 4000 ιππείς) και καθε ιππαρχία ειχε μια Μακεδονική ίλη 2 ασιανές και μια μοίρα προσκόπων, Ετσι μια Ιππαρχία Εταιρων ηταν  κατάλληλη να πολεμά ελαφρα οπλισμένο ιππικο, βακτριανό ή σκυθικό/
Η εναλλαγή αυτη προσεβαλλε το τοπικιστικο πνευμα των Μκεδονων....που αργότερα οδήγησε στην στάση στην ΩΠΗ.



EΞEΛIΞH

Oι Mακεδόνες εταίροι συνέχισαν να υπάρχουν στα ελληνιστικά βασίλεια των Σελευκιδών και των Λαγιδών, που αντλούσαν από την παράδοση του βασιλείου της Mακεδονίας. Ωστόσο, η λειτουργία τους, αλλά και ο τρόπος μάχης και ο εξοπλισμός τους - καθώς και η κοινωνική προέλευσή τους - άλλαξαν θεαματικά κατά την ελληνιστική εποχή. Oι εταίροι και το άγημα των Σελευκιδών ήταν βαρύτατα θωρακισμένοι ιππείς, ενώ οι αντίστοιχοι των Πτολεμαίων έφεραν ακόμη και μία μεγάλη ασπίδα, πέρα από την ενισχυμένη θωράκισή τους.

Tο όπλο του βαρέος ιππικού ατόνησε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο μετά την κατάρρευση των ελληνιστικών βασιλείων, ωστόσο, επανήλθε τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες ως απάντηση στην εμφάνιση των γερμανικών λαών, καθώς και των σκυθο-ιρανικών φυλών που πολεμούσαν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα ως βαρύ ιππικό.


Αναγραφω διαφορες φρασεις ,μισους και ανισορροπιας πνευματικής  του Θεοπομπου,  επειδη ο ανθρωπος  μισουσε απλά τους εταιρους,,,,,,. Περι της αξιας και σκληρότατης εκπαιδευσεως και τολμης των οποιων εχω γραψει στην αρχη...

"Ει γαρ τις ην εν τοις βαρβάροις λάσταυρος ή θρασύς τον τρόπον, ούτοι παντες εις Μακεδονίαν αθροιζομενοι προς Φίλιππον εταίροι προσηγορεύοντο".
Εαν μεταξύ των Ελλήνων ή των βαρβάρων υπήρχε καποιος Κυναιδος ή θρασύς στην συμπεριφορά, όλοι αυτού, συνέρρεαν στην Μακεδονία και αναγοεύονταν Εταιροι από τον  βασιλιά.

Αλλά δεν σταματά εδω, προχωρεί περαν αυτών και θιγει και την ανδρική και την στρατιωτική τους ΤΙΜΗ:
"'Οθεν και δικαίως αν τις αυτούς ουχί εταίρους αλλά εταίρας  υπελαμβανεν ειναι . ουδέ στρατιωτας ουδέ χαμαιτύπους προσηγόρευεν. Ανδροφόνοι  γαρ την φυσιν όντες , ανδροπορνοι τον τροπον ήσαν"
Επομενως ,και δικαια θα μπορουσε καποιος να τους χαρακτηρισει όχι εταίρους αλλά εταίρες. Ούτε στρατιώτες ,αλλά πορνες να τους αποκαλεί.. ΕΝΩ ειναι φονιαδες ανδρων από την φυση τους, Ανδροπόρνοι είναι  ως προς τον τρόπον,,,,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου