Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

                                           Ηθική  και Ανηθικότης


O Αριστοτέλης είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το ηθικό πρόβλημα, είναι ο ιδρυτής της Ηθικής ως φιλοσοφικής επιστήμης. H ηθική του Αριστοτέλη είναι μια ορθολογιστική ηθική. Πηγή της ηθικής είναι ο ορθός λόγος. Αυτός ανακαλύπτει και προσδιορίζει το ηθικά πρέπον. Στην εκτίμηση του ηθικού δεν έχει θέση το συναίσθημα, η συνείδηση ή κάποιος θεϊκός νόμος.
το σχετικο λινκ στο τελος της  αναρτησης


Δυο χρονια στο GOOGLE+, 2 χρονια εμπειριών  ,καλών ευτυχώς ,αλλά και ελεεινών καταπτυστων, εμπειριων αλητείας , από προφιλ ανδρικά ή γυναικεια, από πολλαπλά προφιλ  ,ανυπαρκτα σκοτεινα και δολοπλοκα……προφίλ που σκοπό εχουν να  καταστρεφουν ,υπουλα και ατιμα , ιδια των χαρακτηρων των ιδιοκτητων τους οτι υγιές μπορει να υπαρξει εδω.... 
"Προφιλ  Φραγκεσταιν"  οπως ειχε πει αποκαλεσει η  αγαπημενη μου Κασσανδρα προ μηνων:


ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ  σ'ευχαριστω , επειδη μου δανειζεις αυτές τις υπεροχες γραμμές από την παρακατω αναρτηση σου...
Θεώρησα ότι ταιριαζουν με την δικη μου  αναρτηση.......


" Crossroad..."                   http://stigmografimata.blogspot.gr/

Πόσες ταυτότητες μπορεί να έχει ένας άνθρωπος???...
Στην πραγματικότητα... μία!!!.. Αυτό άλλωστε ορίζει την μοναδικότητά του, την αύρα του, τον ψυχισμό του, την... μαγεία του... Το μεγαλύτερο δώρο του δημιουργού του είναι πως τον έπλασε ως μοναδικό μέσα σε ολόκληρο σύμπαν... 


Χρόνια τώρα ένας Dr Jekyl και Μr Hayd (μπορεί και να τους λέω ανάποδα... αλλά δεν αλλάζει τίποτα, έτσι δεν είναι???....) βγαίνουν από τα μυθιστορήματα και μας εκπλήσσουν νυχτερινά κι ευχάριστα, λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος και κοιμηθούμε ελπίζοντας να μην ονειρευτούμε τον "άλλο" μας εαυτό... 

Σήμερα ο αγαπημένος φίλος Θόδωρος δημοσιοποίησε ένα οργισμένο κείμενο για προφίλ που έρπονται στις ζωές και τις πράξεις των άλλων σαν υπογήινα πλάσματα του σκοταδιού... Προφίλ Φραγκενστάιν που σαν υπνωτισμένα κουβαλάνε  πάντα μαζί τους το συρραπτικό, για να διορθώσουν αμέσως το σκίσιμο του εαυτού τους σε κάποια κακοδουλεμένη ραφή...  
Μη φοβόσαστε όμως.... 
Κάποια στιγμή θα ξεχάσουν ποιος απ΄ όλους είναι ο αληθινός τους εαυτός... και τότε θα καταντήσουν εντελώς προβλέψιμοι και εντελώς ακίνδυνοι!!!!..
Άσε που... η ίδια τους η εικονικότητα θα τους καταπιεί.. "






Κατ’αρχην μερικοί χρησιμοι ορισμοί και έννοιες

1.   Ηθική είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται αρχικά με το παρακάτω ερώτημα: ποιες ανθρώπινες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές και ποιες ανάρμοστες και λανθασμένες
Η χριστιανική ηθική βασίζεται στην ανθρωπολογία του χριστιανισμού, με βάση την οποία η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι σχέση ζωής.
Η χριστιανική ηθική έχει ως πρότυπο το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού.
Χρειάζεται όμως ιδαίτερη προσοχή στον διαχωρισμό της ηθικής από τον ηθικισμό και την ηθικολογία.
Εντελώς άλλο είναι η ηθική ως θεωρία του ήθους και ολότελα διαφορετικό μέγεθος συνιστά ο ηθικισμός ή ο μοραλισμός (ηθικοκρατία, ηθικολογία). Πρόκειται για την απολυτοποίηση της ηθικής και τη μονομέρεια του ήθους. 
Ηθικισμός είναι η υπερβολή της ηθικής. Όπως η έλλειψή της, συνιστά την ανηθικότητα, την αήθεια, έτσι και η υπερβολή της ηθικής φέρνει στην ηθικολογία.
Ο ιησουιτισμός του ρωμαικοκαθολικισμού με το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και την ιεροεξεταστική πρακτική του είναι κλασικό κρούσμα ηθικισμού στο Χριστιανισμό.

Ιγναθιο Λογιολα

Ο δεκάλογος του Μωυσή είναι ηθική, αλλά ο φαρισαϊσμός είναι ηθικισμός.

ΕΜΜΟΝΕΣ : Τι είναι εμμονές .???? Από την Βικιπαίδεια:
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ (Obsessive–compulsive disorder-OCD) περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

Διακρινω , 3 κατηγοριες ως προς τον ηθικο διαχωρισμό:

α.  Ηθικοι, που ξερουν  ότι είναι ηθικοί
β.  Ανηθικοι  που επισης ξερουν ότι είναι ανηθικοι     και
γ.  Ανηθικοι που νομιζουν ότι είναι ηθικοί  Αυτοί είναι και η χειροτερη κατηγορία.
Θεωρειστε ότι εγω ανηκω στους ανηθικους αρα δεν μπορω να κρινω όλους  όσους που αυτοαποκαλούνται  ηθικοι μπορω όμως να ρωτησω…επειδη 2 χρονια εδώ εχω βιωσει παμπολλα και δει τρεις φορες περισσοτερα,  χωρια οσα εχω υποστει….
α.   Είναι ηθικό να κατηγορειτε δημοσια άλλα προφιλ?
β.   Είναι ηθικό    επειδη υποψιαζεται το αρρωστο μυαλο σας δαιμονες, 1000προσωπους  να  ευτελιζετε δημοσια  προφιλ?
γ.   Είναι Ηθικό   να σερνετε τα εξ αμαξης σε άλλα προφιλ επειδη ταχα  δεν απαντουν σε προκλησεις?
δ.   Είναι Ηθικό να καρηγορειτε συλληβδην ολους που δεν βαλαν τις φατσες τους στο γυαλί επειδη το κανατε εσεις?      Ειπε καποιο προφίλ προ μηνων! «Εγω θα εβγαζα την φατσα μου δημοσια αν το εκαναν ολοι στο ΓΚΟΥΓΚΛ» . Υπαρχει μεγαλυτερο σοφισμα, και εκ του ασφαλούς πεταγμα εξυπναδας για εντυπωσιαμό????
Επειδή: (1).  δεν προκεται να υπαρξει τετοια συμφωνια, και 
(2).  επειδη καλλιστα θα πει το εν λογω προφιλ ο,τι δεν σας πιστευω..  αλλά  και ακομα  και να γινοταν το απιθανο, θα εβγαιναν οι ηθικοι , ες και θα αρχιζε το: είναι χονδρος, αδυνατος,ψηλος,κοντος,ασχημη,ομορφη,βαμμενη,αβαφη και λοιπές μικροτητες….)
 ε.   Είναι Ηθικό    να καλειται να βγει προφιλ να «απολογηθει επειδη θελετε να τον εμπλεξετε σε ιντριγκα  για  να ξυσετε τον εγωισμοο σας ?........
στ.   Είναι Ηθικό   να κατηγορειτε και να ζητατε κεφαλια στο πιατο από  άλλα προφιλ?
        (1)   Πέσατε να φατε εμενα γιατι? , Επειδη τα αρρωστα μυαλα σας ξυπνησαν ένα πρωι και απεφανθησαν, (από εκει ορμωμενος εδωσα τον οριρσμο της εμμονής) ότι είμαι το α ή β ή γ ακομα και φυλο μου αλλάξατε…..κι αντε εγω δεχομαι ότι ειμαι ανηθικος (εξ ορισμου)
        (2)   Πεσατε να φατε  άλλο προφιλ επειδη προεβαλλε την ηθικη του….
        (3)   Πεσατε να φατε σαν ανηθικο  προφιλ επειδη σας τα εχωσε υποκριτές στα ισια και ακαλυπτα και χυμα, και σας ξεμπροστιασε…
        (4)   Πεσατε κατά καιρους σε άλλα  προφιλ  ησυχα και χαμηλών τονων  .προφανως ανησυχουντες   επειδη δεν προκαλουν κανεναν..και δεν σας εδωσαν λαβές να τα σχολιασετε!

 2    Πολιτική ηθική : ΄Η αγωγή του πολίτη, ή πολιτική αγωγή
Πολιτική ηθική (όχι των επίορκων Πολιτικών, κλεφτων λαμογιών, προδοτών, καιροσκοπων, σοφιστών, μπουρδολογων, ανεδαφικών κλπ κλπ) είναι αυτή που πηγαζει από το Συνταγμα των Ελλήνων και θελει τους πολίτες ΙΣΟΝΟΜΟΥΣ με ΙΣΑ δικαιωματα και υποχρεωσεις..και με σεβασμο προς τους άλλους πολίτες…
Πώς το ειδατε και που ,ένα κομμα που χθες μετρηθηκε στο 
6% , ενώ άλλα Δημοκρατικά να είναι στο 5%, εστω κι αν εχουν πρότυπα Τον ΤΣΕ, (θα τριζουν τα κοκαλακια του), να θεωρείται  αποκλειστεο (και οι οπαδοι του), την στιγμη που είναι νομιμο, και εξελεξε βουλευτές με νομιμο τροπο ? Ο Καθηγητης Μητροπουλος  είχε καλεσει τον Τσιπρα να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ την διαλυση Νομιμου κομματος… ενώ  καποιοι   το κρινατε παρανομο!! Αλλά θα μου πειτε: Τι είναι ο Μητροπουλος? Απορριπτεται διοτι ανήκει στο συστημα….ενώ εσείς σε κάτι άλλο!!!!!!!!????????

Πολιτική ηθική είναι να δεχομαι τον αντιπαλό μου με ότι πρεσβεύει και να προσπαθω να τον πεισω κι αν δεν τα καταφερω….να τον σεβαστω έτσι όπως είναι…..αλλά και να δεχομαι την δική του  προταση  εστω κι αν διαφωνω…,  να μαχομαι δε για το δικαιωμα του να την εκφραζει  (Βολταιρος?)…. Διαφορετικά δεν ειστε  παρά μια ουτοπία…..μια μαυρη τρύπα στο διαστημα!
Που είναι η Πολιτική ηθικη σας όταν ,συλληβδην, θεωρειτε τους οπαδους άλλου κομματος μαυρα προβατα, επειδη η ηγετικη ομαδα και καποιοι ανεγκεφαλοι, αθλιοι, τρομακρατες, πιστολαδες,  προκαλεσαν πονο και φρικη?
 Κατηγορειτε   άλλα προφιλ, για φασισμο, επειδη λένε  την γνωμη τους …και δεν μιλατε  μαζι τους επειδη ειναι φασιστες , κατά την δημοκρατική σας γνωμη,,,, 

Ερωτω , εγώ ο ανηθικος:
1.  Υπαρχει χειροτερος ρατσισμός από το να κατηγορειτε και να αποκλειετε από τον διαλογο καποιο προσωπο επειδη ανηκει σε χωρο που δεν γουσταρετε?
2.  Υπαρχει χειροτερος ρατσισμος και κοντοφθαλμισμός, να χαρακτηριζετε  φασιστικό ένα προφιλ, επειδη ακουει Σφακιανακη και Πλουταρχο? 
3.  Υπαρχει χειροτερος ρατσισμός από το να εξοβελιζετε άλλο προφιλ επειδη δεν ανηκει στον πολιτικοθρησκευτικος σας χωρο?
4.  Υπαρχει χειροτερος ρατσισμός από το να διαχωριζετε  τους ανθρωπους συμφωνα με το τι πιστευουν ή όχι?
5.  Υπαρχει χειροτερος ρατσισμός από το να υποστηριζετε Ορθες τις δικες σας πολιτικές θεωριες και λαθος όλες τις άλλες?
Μαλλον ξεχνατε ότι  Φασισμός είναι, κατ εξοχην ,ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ που εσεις δειχνετε στα σχολια σας..και προφανώς πρεσβεύετε.
Και ο προοδευτισμός, ποιός είναι?
 Ναι , καποιοι και καποιες ειστε προοδευτικά ατομα,  αλλά ο προοδευτισμός σας εχει αρνητικό προσημο (-) διοτι προοδευετε με βηματα προς τα πισω, σε  πρακτικές και ηθη που εχουν εκλειψει (ευτυχώς) πλέον!!!!

Εν κατακλειδι θα προτεινα σε σας, Ελευθερα πνευματα  και φυσικά ηθικά στοιχεια, να αναθεωρησετε  τις σκεψεις σας περι ελευθεριας, θρησκειας, συνομιλίας (εστω και σε εντονο υφος και συγκρουσιακό), περί στηριξης ή όχι και πότε να την προσφερετε, και βασικά ΠΩΣ , σε επιπεδα  συγχρονα και πολιτισμενα.. Δινετε την εντυπωση ότι «μιλατε» με το στόμα κι όχι με το μυαλό, όπως θα έπρεπε…. (με το στομα μόνον φθογγιζουν ή λαρυγγίζουν  οι μη άνθρωποι)!!!
Τέλος η Ταπεινότητα αποτελει μεγιστη αρετή, ειδικά για ολους εμάς  που θελουμε να λεγομαστε  ότι ακολουθουμε την ηθικη, και αποδεκτη από όλες τις θρησκειες φανταζομαι…..Ας θυμηθούμε πόσο ταπεινά απευθυνθηκε  προς τον Ιησού ο Ιουλιανός, ο επονομασθείς Παραβατης, επειδη ήταν ειδωλολατρης Αυτοκρατορας, όταν ξεψυχούσε μετά από χτυπημα από φιλια λόγχη
«Νενίκηκας Χριστέ, κορέσθητι Ναζωραίε»

 Κατά Ματθαιον Ευαγγελιο  κεφ κγ’, παραγραφοι 13 -35
Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι, -ες , υποκριταί , -αι, Ενδεικτικά στην Παρα-γραφο 28 λεει ο Ιησούς: …"Ετσι κι εσείς απ’έξω φαινεσθε εις τους ανθρώπους δίκαιοι,κι από μέσα είστε όλοι, γεμάτοι από Υποκρισία και από κάθε παραβαση του Νόμου..»










Τελειωνοντας αυτό το μακρύ σχόλιο, αναλογισθείτε όλοι εσείς οι ΗΘΙΚΟΙ σε ποια κατηγορία ανηκετε, Ηθικούς, Ηθικολογους,Ηθικιστές, Ιησουίτες, Κυνηγούς κεφαλών
Και καντε την αυτοκριτική σας. (στους Ιησουιτες σιγουρα ανηκει το προφίλ που εστειλε αυτόν που παραδεχεται ότι δεν είναι ΧΟ ή αμφισβητει το ΔΟΓΜΑ , στην πυρα….)




ευχαριστω πολυ για την υπομονή σας
 Ενας ΑΝΗΘΙΚΟΣ!!


λινκ
https://sciencearchives.wordpress.com/2012/10/10/%CE%B7-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου