Η Κρήτη εκπέμπει SOS - Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος με τις ΑΠΕ
Το Χωροταξικό οδηγεί στην απομάκρυνση των ΑΠΕ και κάνει το Νησί ενεργειακό κόμβο με σταθμούς φυσικού αερίου:
Οι κάτοικοι του Νησιού, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Περιφέρεια Κρήτης μάχονται ενάντια στις ΑΠΕ, την ώρα που ο Χωροταξικός Σχεδιασμός οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με την εγκατάσταση μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου και την διανομή της ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη μεσα απο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδεθεί σε τρία σημεία.
Λήγει την 31η Μαΐου η διαβούλευση για τη Β1 φάση αναθεώρησης και εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΠΧΣΑΑ). Προηγήθηκαν παρουσιάσεις της Μελέτης από την εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας καθώς και τους επιβλέποντες του ΥΠΑΠΕΝ και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
Κυρίαρχο ζήτημα αναδείχθηκε από την διαδικασία του διαλόγου, ο ενεργειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, όπου προτείνεται ως στρατηγική επιλογή η δημιουργία τριών ενεργειακών κόμβων σε Αθερινόλακκο, Κορακιά και Μαράθι οι θέσεις των οποίων προσδιορίστηκαν ως βέλτιστες για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, την δημιουργία ηλιοθερμικών πάρκων, την δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου καθώς και αγωγού μεταφοράς αερίου.
Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές αναλύονται σε ειδικό τεύχος της Μελέτης όπου εξειδικεύεται η ανάπτυξη μόνο αιολικών σταθμών και οριοθετούνται περιοχές ανάπτυξης τέτοιων επενδύσεων.
Όλα τα παραπάνω απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη:
H Καλωδιακή Σύνδεση
Από το συγκεκριμένο χάρτη προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια ο ενεργειακός χάρτης της Κρήτης θα αλλάξει ριζικά και σε πορεία την οποία η Περιφέρεια Κρήτης ούτε κατάφερε να την ακολουθήσει αλλά και ούτε να την διαμορφώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καλωδιακή διασύνδεση του νησιού. Μέχρι σήμερα η κουβέντα είχε αναλωθεί για το σημείο εμπότισης του υποθαλάσσιου καλωδίου και αν αυτό θα γίνει για να εξάγουμε την αιολική ενέργεια που θα παρήγαγαν τα χιλιάδες MW αιολικών που θα εγκατασταθούν.
Στην πραγματικότητα το Χωροταξικό αποκαλύπτει ότι ο σκοπός της διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα δεν είναι τόσο η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος, η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης ή αύξηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας αλλά η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Μεγάλες Μονάδες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου η οποίες θα τροφοδοτούν αδιαλείπτως την Κεντρική Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για την προάσπιση του περιβάλλοντος από την επέλαση των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση μελετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι οποίες σημειωτέον ουδέποτε κατοχυρώθηκαν ως επίσημο εργαλείο της Περιφέρειας. Η πρόταση που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση του Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις Μελέτες του Πολυτεχνείου ούτε το Χωροταξικό Σχεδιασμό Εθνικού Επιπέδου για τις ΑΠΕ.
Η Περιφέρεια λοιπόν, για την περιβαλλοντική εξέταση οποιασδήποτε αδειοδοτημένης από την ΡΑΕ επένδυσης, θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ τριών πλαισίων πιο θα ακολουθήσει για την αποστολή γνώμης στις αδειοδοτούσες Αρχές, με βέβαιη κατάληξη την απόρριψή της, καθότι θα στηρίζεται σε κάτι το οποίο θα έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον νομικό πλαίσιο (Το περιφερειακό δεν ακολουθεί το εθνικό και η μελέτη του πολυτεχνείου δεν έχει θεσμοθετηθεί). Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κάθετη άρνηση σε διάφορες μορφές ΑΠΕ (π.χ. βιομάζα, αιολικά).
Η συγκεκριμένη τακτική οδήγησε στην αμαύρωση της εικόνας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός το οποίο ενισχύεται από την εμφάνιση δεκάδων περιβαλλοντικών συλλόγων οι οποίοι μάχονται κατά της ανάπτυξης τους.
Το ίδιο επιχειρείται και με την συγκεκριμένη πρόταση του περιφερειακού σχεδίου για τους κάτωθι λόγους:
Δεν νοείται η μη υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης και η μη θέσπιση από πλευράς Περιφέρειας όρων και περιορισμών οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσου το Εθνικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Η μελέτη του πολυτεχνείου θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο καθότι λάμβανε υπόψη όλες τις ευαίσθητες περιοχές εφαρμόζοντας το εθνικό πλαίσιο και καταλήγοντας σε πληθώρα σεναρίων για άμεση απόκριση βάση νέων δεδομένων που τυχών προκύψουν.
Προτείνονται ζώνες ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε ήδη κορεσμένες περιοχές π.χ. Σητεία.
Προτείνονται ζώνες ανάπτυξης αιολικών πάρκων πλησίον ή εντός περιοχών με ασύμβατες χρήσεις (π.χ. λατομικές ζώνες, τουριστικές περιοχές, αεροδρόμια κ.α.).
Προτείνεται η κατασκευή αντλησιοταμιευτικών συστημάτων στις κεφαλές υφιστάμενων φραγμάτων πράγμα που θα οδηγήσει στην σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με την διαχείριση των νερών: Την καλοκαιρινή περίοδο που θα αυξάνεται η ζήτηση σε νερό αλλά και ενέργεια, τι θα προτιμήσουμε, την άρδευση ή την καλή λειτουργία του δικτύου παροχής ενέργειας;
Οι Σταθμοί Υγροποιημένου Αερίου
Δεν γίνεται αντιληπτό κατά πόσο η Περιφέρεια αλλά και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι είναι σε θέση να μας αναπτύξουν τις επιπτώσεις από την κατασκευή σταθμών υγροποιημένου αερίου καθώς και το σκοπό της τριπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους.
Πρόσφατο δελτίο τύπου παγκρήτιου περιβαλλοντικού συλλόγου επί της Μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού κατακεραυνώνει την πρόταση των οχτώ περιοχών για την ανάπτυξη ΑΠΕ διεισδύοντας ακόμα και σε λεπτομέρειες για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών χωρίς όμως να γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το σταθμό υγροποιημένου αερίου, ενός εργοστασίου που μπορεί να παράξει απεριόριστη ενέργεια. Μία επένδυση για την οποία μελέτες αναφέρουν την μη ύπαρξη κατοικημένων περιοχών σε ακτίνα τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων για λόγους ασφαλείας και που η επικυνδυνότητα του ισούται σχεδόν με αυτή ενός πυρηνικού εργοστασίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή συνάντηση των φορέων του Μαλεβιζίου, όπου εκφράστηκαν αντιδράσεις για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή, χωρίς όμως να ασχοληθεί κανείς με την εγκατάσταση που προτείνεται στο Χωροταξικό για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αεριού στην Κορακιά. Μάλιστα η μελέτη αναφέρει την μεταφορά έως το 2021 του Σταθμού των Λινοπεραμάτων στην περιοχή, αλλά και την δημιουργία σταθμού ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων.
Καταλήγοντας αναφέρεται ως συμπέρασμα ότι με την κατατεθέν προς διαβούλευση πρόταση για αναθεώρηση και εξειδίκευση του ΠΠΧΣΑΑ, το νησί της Κρήτης μετατρέπεται σε μονάδα βάσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που θα τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη χρησιμοποιώντας τεχνολογίες για τις οποίες εκφράζονται παγκοσμίως φόβοι λόγω των πολλών ατυχημάτων. Τα μεγέθη θα εξαρτηθούν από το πόσο τελικά ορυκτό καύσιμο θα μπορέσει να αποβιβάζεται στην Κρήτη.
Και μία γενική επισήμανση για το Περιβάλλον
Και μια που μιλάμε για το περιβάλλον σε αυτές τις γραμμές, κανείς, μα κανείς δεν έχει σκεφτεί να ασχοληθεί με την μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα που θα δημιουργηθεί στην γειτονιά μας τα επόμενα χρόνια..
Μπορεί όλοι μας να θέλουμε να προχωρήσει η εξόρυξη του πετρελαίου, ως πιθανή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ωστόσο όμως δεν έχουμε διανοηθεί τι θα συνέβαινε αν γινόταν ένα ατύχημα, όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού. Θα καταστρεφόταν ολόκληρη η Μεσόγειος και μαζί με αυτήν όλες οι ακτές του Νησιού μας, με τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία μας αλλά και την οικονομια και τον Τουρισμό.
Μήπως ασχοληθήκαμε πολύ με το δέντρο και τελικώς χάσαμε το δάσος; (Σκόπιμα;)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ | |
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, τα αέρια τα εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια, όπως ορίζει η ΟΔΗΓΙΑ 2001/77/ΕΚ. Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ(σύμφωνα με τον Ν 2773/1999) είναι η Ηλεκτρική Ενέργεια η προερχόμενη από:
Εθνικό Σχέδιο Δράσης 20-20-20 Η Έκθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020, απορρέει από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, και περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα και τη διείσδυση των τεχνολογιών των ΑΠΕ έως το 2020. Οι εκτιμήσεις αυτές εξειδικεύονται στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και ψύξης κυρίως για τον οικιακό τομέα, αλλά και στη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Αναφέρονται επίσης μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ, καθώς και στοιχεία για τις βασικές διοικητικές δομές που θα επιταχύνουν τη διείσδυση αυτή. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μετά τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση με την ΕΕ, θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η πρόοδος στην εφαρμογή του θα εξετάζεται ανά δύο χρόνια και θα επικαιροποιείται, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και της βελτίωσης των τεχνολογιών, αλλά και η ζήτηση της ενέργειας. λοιπά στο link: http://www.ypeka.gr/?tabid=285 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου