Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015


ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ  ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ  ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ....
Ο "ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ  ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ", ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ  (ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ) ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Η παρούσα αναρτηση ειναι απλά ενα χρονικό  της όλης αυτης ιστοριας ,την οποιαν τεχνη΄΄εντως η Τουρκία , προσπαθησε να περασει σαν ΝΟΜΙΜΗ , και η οποια μετα και τις αντιδρασεις της Ελλαδος. αποδειχθηκε, Φιασκο.... Αυτό , βεβαια δεν σημαινει ότι  η Τουρκια δεν θα επανελθει με την πρωτη ευκαιρια με παραπλησιο αιτημα .....
Ας εχουσι γνωσιν οι φύλακες......
Η Τουρκία δεν θα παψει να ειναι Τουρκια και Εχθρός της Ελληνικής φυλής ποτέ!!!!

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Ξαφνική ένταση: Η Τουρκία θέλει να κόψει το Αιγαίο στη μέση – Εντονο διάβημα Τσίπρα-Κοτζιά


Η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το Σάββατο, δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο σχεδιασμός αφορά την χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για πρωτοφανή περιστατικό ακόμη και για την γνωστή τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΞ, πρόκειται να καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία. Διάβημα έγινε το βράδυ της Κυριακής και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ
2. Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Το περιστατικό αυτό, έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Ξαφνική ένταση: Η Τουρκία θέλει να κόψει το Αιγαίο στη μέση – Εντονο διάβημα Τσίπρα-Κοτζιά
Εντολή στο ΥΠΕΞ να προχωρήσουν σε έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ICAO και την Τουρκία έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να ζητήσει να «κοπεί στη μέση» το Αιγαίο για δέκα μήνες, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων. Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 27/2, όταν η Τουρκία εξέδωσε notam (ανακοίνωση) με την οποία ζητά από σήμερα Κυριακή και για δέκα μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές βολές στο χώρο από την Λήμνο μέχρι την Σκύρο.
Στην ουσία η Αγκυρα «κόβει στη μέση» το Αιγαίο, καθώς η γεωγραφική αυτή κάλυψη, πιάνει όχι μόνο ελληνικό εναέριο χώρο αλλά ακόμη και ελληνικό έδαφος. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούσαν αυτή την κίνηση ως μια από τις πλέον σοβαρές και προκλητικές κινήσεις της γείτονος.
Ετσι ο Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και του περιέγραψε την κατάσταση. Αμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις σχετικές οδηγίες και ο υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε τις εντολές να γίνει διάβημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:
Το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ICAO (τον διεθνή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και φυσικά την ίδια την Αγκυρα προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη τουρκική notam, για στρατιωτικές ασκήσεις.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

ΣΚΛΗΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Σκληρή ελληνική απάντηση στους Τούρκους
Τα επιχειρησιακά σχέδια στο αρχηγείο Πολεμικής Αεροπορίας στο ελληνικό Πεντάγωνο, για αναχαίτιση της τουρκικής προώθησης στο Αιγαίο με το πρόσχημα πολεμικών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, είναι έτοιμα από σήμερα (02/03/2015) τα ξημερώματα. Με εξορμήσεις από τη Σκύρο, τον Άραξο αλλά και την Κρήτη, τα ελληνικά μαχητικά είναι σε πλήρη ετοιμότητα 3 λεπτών, για να επέμβουν ακαριαία μόλις εμφανιστούν τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα στον ελληνικό χώρο, που έχει οριστεί από την Άγκυρα σαν χώρος της πολεμικής τους άσκησης (η οποία θα κρατήσει μάλιστα επί 10 μήνες!) με τη ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου η τουρκική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τον αριθμό 0889/5.
Η απόφαση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον υπουργό Άμυνας,Πάνο Καμμένο, είναι να μην αφήσουν ούτε για ένα λεπτό ανενόχλητους τους Τούρκους, που θα επιχειρήσουν με τη δήθεν άσκησή τους στο FIR Αθηνών ουσιαστικά να χωρίσουν στα δύο το Αιγαίο, «μεταφέροντας» τα ελληνικά νησιά από Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη και Δωδεκάνησα μέχρι το Καστελλόριζο, στην πλευρά της Τουρκίας.
Πέρα από τις έντονες διπλωματικές καταγγελίες της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ICAO, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο στόλος στο Αιγαίο είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, μόλις ξεμυτίσουν στην ελληνική θάλασσα, με πρόθεση να δημιουργήσουν ένα νέο status quo στην περιοχή μας, εκμεταλλευόμενοι και τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
«Θα υπάρξει σκληρή και άμεση απάντηση στους Τούρκους, που ίσως δεν την περιμένουν» είπε πριν λίγη ώρα στο Newsbomb.gr ανώτατος επιτελικός αξιωματικός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Οπισθεν ολοταχώς από την Αγκυρα: Απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam

Οπισθεν ολοταχώς από την Αγκυρα: Απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam
Σε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε η Αγκυρα η οποία απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.Μετά την έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας το πρωί της Δευτέρας το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Αγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά.
Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή εξάλλου, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης. 
Σακελλαρίδης: Η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε ότι «η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει την κίνηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σημειώνοντας ότι η βιασύνη του, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ τον εκθέτει».
Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως «μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική». Καλεί τον κ. Σαμαρά τέλος «που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός» να είναι «πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Καμμένος: Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του τόνισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει αυτά που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς και το διεθνές δίκαιο, μετά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει την κύρια ευθύνη».
Σημείωσε δε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν την ετοιμότητα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» και κατέληξε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ό,τι αεροσκάφος μπαίνει και παραβιάζει ή προβαίνει σε παραβάσεις αναχαιτίζεται. Όποιο πλοίο παραβαίνει τους διεθνείς κανονισμούς αναχαιτίζεται δια της θαλάσσης. Δεν έχει αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας, ούτε οι διαταγές, ιδίως οι συγκεκριμένες. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ή του θαλάσσιου χώρου της χώρας».

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Επτά παραβιάσεις από τουρκικά F-16 αμέσως μετά την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ

Σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν επτά τουρκικά αεροσκάφη αμέσως μετά την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική.Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις και επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από έναν σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα. Το μεμονωμένο αεροσκάφος ήταν ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.
 
Η απόσυρση της ΝΟΤΑΜ έκανε την Άγκυρα να νιώσει "πληγωμένη" και προσπάθησε να δημιουργήσει "κλίμα" με εισβολή στον εθνικό εναέριο χώρο. H απάντηση της ΠΑ ήταν άμεση και εκδιώχθηκαν από τον ΕΕΧ, δίνοντάς ένα δείγμα του τι είναι αποφασισμένη η νυν ηγεσία να πράξει για να υπερασπιστεί την εθνική επικράτεια.

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Τα πεδία βολής και η κρίση με την Τουρκία

TURKISH FLEET
Και ενώ η προσοχή όλων ήταν στραμμένη προς την Ευρώπη και το ελληνικό χρέος, το πρόβλημα προήλθε από την Τουρκία. Με μία περίεργη κίνησή της η Άγκυρα προσπάθησε να δεσμεύσει μία μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο ως πεδίο βολής για δέκα μήνες. Η κίνηση ήταν κακοσχεδιασμένη. Στο επίμαχο πεδίο περιλαμβάνονταν περιοχές εντός των έξι μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς και το νότιο χερσαίο τμήμα της Λήμνου. Επιπλέον, η περιοχή βρισκόταν εξ ολοκληρού εντός του FIR Αθηνών όπου το δικαίωμα δεσμεύσεως περιοχών ανήκει αποκλειστικώς στις ελληνικές αρχές. 
Η κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και της λογικής ώθησε την ελληνική πλευρά να καταγγείλει το θέμα απ' ευθείας σε διεθνείς οργανισμούς και να αποφύγει την πεπατημένη των διμερών συζητήσεων με την Άγκυρα που είναι σε τέτοιες περιπτώσεις άνευ νοήματος. Η Τουρκία υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί πλήρως ως προς το σκέλος των αεροπορικών ασκήσεων. Διατήρησε, όμως περιοχές της ανοιχτής θάλασσας για ναυτικές ασκήσεις. 
 
Το θέμα των πεδίων βολής που χρησιμοποιούνται για ασκήσεις στο Αιγαίο συζητείται επί 40 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα έχει καθιερώσει μέσα στον χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών διάφορα πεδία βολής. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και διεθνής εναέριος χώρος. Κάποια από αυτά τα πεδία είναι δεσμευμένα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και η χρήση τους περιορίζεται σε κάποιες ημέρες τον χρόνο.
Τα ελληνικά πεδία βολής που ενοχλούν την Τουρκία στο Αιγαίο βρίσκονται (α) στην περιοχή Ψαθούρα, μεταξύ Χαλκιδικής και βορείων Σποράδων, (β) ανατολικά της Άνδρου και (γ) βορείως της Κρήτης. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο πεδίο είναι νατοϊκό και χρησιμοποιείται κυρίως από Γερμανούς και Ολλανδούς. Ως προς τα πεδία βολής στην Ψαθούρα και στην Άνδρο το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι δεσμευμένα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Η Τουρκία προσπαθεί παγίως να θεσπίσει παρατύπως εντός του FIR Αθηνών δύο περιοχές (α) βορείως της Λήμνου σε διεθνή εναέριο χώρο και (β) μεταξύ Κυκλάδων-∆ωδεκανήσων και Ικαρίας, σε διεθνή εναέριο χώρο. Για να φτάσουν τα τουρκικά μαχητικά στη δεύτερη περιοχή, πρέπει υποχρεωτικώς να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, καθ' ότι είναι πρακτικώς περίκλειστη. Οι περιοχές δεσμεύονται παρατύπως από την Τουρκία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η περιοχή ανατολικώς της Σκύρου δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που παγίως επιδιώκουν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι.
 Η όλη εξέλιξη του επεισοδίου μπορεί να αποβεί πολλαπλά διδακτική. Αφ' ενός καταδεικνύει ότι υπάρχουν ενίοτε και πιο αποτελεσματικές οδοί πέραν των διμερών συζητήσεων σε κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Αφ΄ετέρου επαναφέρει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που χρειάζονται προσοχή, την οποία, μέχρι στιγμής, απορροφά σε απόλυτο βαθμό η οικονομική κατάσταση της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου