Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΊΟΥ 1453
Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ

ΜΩΑΜΕΘ Β' Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ

εικονα απο την πολιορκία

«Και ήταν καιροί που η Πόλη
πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε,
και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε,
και καρτέραγ’ ένα μακελάρη.
Και ξολοθρεμός ο μακελάρης.
Ρούσοι, Νορμανδοί, Βουλγάροι, Καταλάνοι,
κι ο Χριστιανομάχος ο Σαρακηνός,
κι ο Ουγγαρέζος, ο τεράστιος καβαλάρης,
πιο απαλά μπροστά του δείχνονταν
καθεμιά φυλή, κάθε σεισμός.
Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει...».
Οι στίχοι είναι του Κωστή Παλαμά, από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου». 

Απάντηση Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β’ λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας: (έτσι λήγει η απάντηση του )

"......Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

Μεταφραση:

"......Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».






Δεν θα μείνω στην εξιστορηση των γεγονοτων ....ειναι λιγο πολύ γνωστά.
Αλλά θα προσπαθησω να αναφερω τις αιτιες , που οδήγησαν στην άλωση...από την αρχή της Ιδρυσεως του Βυζαντιου μεχρι την πτωση.....με λιγα λογια επιγραμματικά..κι όχι βαρετά!!!!!

1.  ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ .Κατά τα 1.123 χρόνια της ύπαρξής του, από τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου του 330. Μέχρι την άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐουτου 1453, ο Βυζαντινός στρατός χρησιμοποίησε στρατεύματα προερχόμενα από πολλές διαφορετικές εθνικές ομάδες. Αυτά τα στρατεύματα συμπλήρωναν και υποστήριζαν τον τακτικό Βυζαντινό στρατό. Κάποιες φορές αποτέλεσαν ακόμη και τον κορμό του στρατού αυτού. γνωστοι ως: «Φοιδεράτοι»
Κατά την περίοδο των Κομνηνών οι μονάδες των μισθοφόρων διαιρούνταν απλά κατά εθνότητα και ονομάζονταν σύμφωνα με τη χώρα προέλευσής τους: Ιγγλίνοι (Άγγλοι), Φράγκοι, Σκυθικοί, Λατινικοί κτλ. Κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Θεόφιλου αναφέρονται ακόμη και Αιθίοπες μισθοφόροι. Οι μονάδες αυτές, κυρίως οι Σκυθικοί, χρησιμοποιούνταν και σαν αστυνομική δύναμη στην Κωνσταντινούπολη.
οποτε η εννοια του ΕΘΝΙΚΟΥ Στρατού δεν υπηρχε.....
Οι μισθοφοροι εδρασαν και εναντιον του αυτοκρατορα οποτε ηθελαν χρηματα ή δεν πληρωνοντουσαν...
2.   Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.
3.   Η μάχη του Μυριοκέφαλου διεξήχθη μεταξύ Βυζαντινών και Σελτζούκων του Ικονίου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1176, στην ομώνυμη τοποθεσία (εγκαταλελειμμένος οικισμός) στη Φρυγία, κοντά στην πόλη Λαοδίκεια (σημερινό Ντενιζλί στην Τουρκία). Αν και η μάχη αυτή έληξε ισόπαλη με τεράστιες απώλειες από την πλευρά των Σελτζούκων, το γεγονός ότι οι Σελτζούκοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις πολιορκητικές μηχανές των Βυζαντινών ακυρώνοντας την εκστρατεία τους πέρασε στην ιστορία ως "συντριπτική νίκη" του Σουλτάνου του Ικονίου Κιλίτς Αρσλάν Β΄ και ως "πανωλεθρία" του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού..   
4.   Το Σχίσμα του 1054, γνωστό επίσης ως Μεγάλο Σχίσμα, ήταν το γεγονός που διαίρεσε το Χριστιανισμό σε Δυτικό Καθολικισμό και Ανατολική Ορθοδοξία. Αν και εντοπίζεται χρονολογικά στο έτος 1054, όταν ο Πάπας Λέων Θ΄ και ο Πατριάρχης Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος αντάλλαξαν μεταξύ τους αναθέματα, το σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης περιόδου αποξένωσης μεταξύ των δύο εκκλησιών. 
Το σχισμα εφερε το μισος των ΠΑπικών κατα΄των Ορθοδοξων, και τούμπαλιν...και προεβαλε τις τασεις των Παπών για κυριαρχια επι του Βυζαντιου....ποικιλοτροπως....με χειροτερη ενεργεια τις Σταυροφοριες.
5.   Οι σταυροφορίες ήταν μια κίνηση που εκδηλώθηκε στη Δύση τον 11ο αι., προήλθε από πρωτοβουλία των παπών και απέβλεπε στην απελευθέρωση του Παναγίου Τάφου και των Αγίων Τόπων που είχαν κατακτήσει οι Σελτζούκοι (1077). Παράγοντες, που επηρέασαν τη διαμόρφωση τους, ήταν η φημολογία  για τις ωμότητες Αράβων και Τούρκων κατά των προσκυνητών, τα οικονομικά προβλήματα της Δύσης και το κάλεσμα για βοήθεια που απηύθυνε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός στους ηγεμόνες της.
Αποκορυφωμα η  Δ' Σταυροφορια  1202-1206 που κατεληξε στην 1η  αλωση της Πόλης...το 1204 και φυσικα στην πληρη εξουθενωση  της οποιας ατοκρατοριας ειχε μεινει....και στην ταπεινωση των ΑΥτοκρατορων.... 
6.   Τα πολλά λαθη και αστοχες ενέργειες και Πολιτικές πολλών αυτοκρατορων.....διαχρονικά.. με κύριες εξαιρεσεις τον ΗΡΑΚΛΕΙΟ, τον ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ, τον ΒΑΣΙΛΕΙΟ Β' Βουλγαροκτονο!!!
Ιδιαιτερα η δυναστεια των Κομνηνων αποδειχθηκε από τις χειροτερες.....,αλλά και μερικών Παλαιολογων......
7.    Επειδη πολλά εχουν γραφει για την Κερκοπορτα και την αμυνα και την τελική μαχη...
Θεωρω οτι ο τραυματισμός και αποχωρηση του Ιωάννη Ιουστινιανη και των 700 Γενουατών επαιξε αποφασιστκο ρολο και καταλυτικο...οπως γραφει και  η Βικιπαιδεια:
Ο Ιωάννης Λόγγος Ιουστινιάνης (Giovanni Giustiniani Longo, 1418 - 1 Ιουνίου 1453) ήταν Γενουάτης στρατιωτικός, μέλος μίας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Γένοβας[1], καιπρωτοστράτωρ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ήταν ένας από τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης κατά την Άλωση από τους Οθωμανούς το 1453, ως επικεφαλής ενόπλου τμήματος 700 Γενουατών.
Με προσωπική του πρωτοβουλία χρηματοδότησε και οργάνωσε στρατιωτική αποστολή επίκεφαλής 700 ένοπλων συμπατριωτών του, προς ενίσχυση της άμυνας της Κωνσταντινούπολης. Όταν έφτασε στην βασιλεύουσα ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος του ανέθεσε την άμυνα της πόλης. Ο Ιουστινιάνη με την προσωπικότητά του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις διαμάχες μεταξύ των στρατιωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Βενετών και Γενουατών. Οργάνωσε κατά αποφασιστικό τρόπο την άμυνα, με αποτέλεσμα να αποκρουστούν οι συνδυασμένες επελάσεις των Οθωμανών, παρ' όλη την συντριπτική αριθμητική υπεροχή τους.
Στις 29 Μαΐου 1453, και ενώ ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β' εξαπέλυσε την τελική επίθεση, ο Ιουστινιάνη τραυματίστηκε σοβαρά από βλήμα οθωμανικού πυροβολικού. Κατά άλλους αναφέρεται ότι το τραύμα προήλθε από βέλος. Ποιο ακριβώς σημείο του σώματός του χτυπήθηκε δεν είναι σίγουρο και οι πηγές παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές. Μετά τον τραυματισμό του αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις συγκρούσεις, κάτι που έριξε κατακόρυφα την ψυχολογία και αποφασιστικότητα των πολιορκημένων.
Στην επικείμενη επίθεση, ο Μωάμεθ Β΄ διέταξε πλήρη έφοδο, βλέποντας την αποχώρηση του Ιουστινιάνη ως μεγάλη ευκαιρία που έπρεπε να εκμεταλλευτεί.
Ο ίδιος ο Ιουστινιάνη, μαζί με τους άντρες του, κατάφεραν να διαφύγουν με πλοία προς την Χίο, όμως βαριά τραυματισμένος πέθανε την 1η Ιουνίου του 1453. Ο τάφος του διασώζεται ακόμη στην Χίο, όμως το λατινικό επίγραμμά του, που ήταν άλλοτε στην εκκλησία του Αγίου Δομινίκου, έχει κατά τα φαινόμενα εξαφανιστεί[2]:
«Ένθαδε κείται Ιωάννης Ιουστινιάνης, ανήρ περικλεής και πατρίκιος Γενουήσιος εκ των Μαονέων της Χίου, όστις, κατά την εκστρατείαν του βασιλέως των Τούρκων Μωάμεθ εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως, μεγαλοψύχως ηγεμονεύων παρά το γαληνοτάτω Κωνσταντίνω, τελευταίω των ανατολικών Χριστιανών αυτοκρατόρει, θανασίμως πληγωθείς απέθανε.»

8. Κερκοπορτα

Ποιος άνοιξε την Κερκόπορτα; Συμβολικός ο ρόλος της, αλλά πανίσχυρος: Η Κερκόπορτα έχει στοιχειώσει στην ελληνική ιστορία

Δειτε το παρακατω λινκ...... 
http://exagorefsis.blogspot.gr/2011/05/blog-post_4606.html


επιλογος
Το ότι θα έπεφτε η Πόλη, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ο επιθανάτιος ρόγχος της κράτησε πάνω από τρεις αιώνες. Κι αν δεν ήταν ο Ταμερλάνος, που νίκησε κι αιχμαλώτισε τον Βαγιαζήτ, ο Τούρκος θα είχε μπει μισόν αιώνα νωρίτερα

Τουρκικο Κρανος

Κρανος Βυζαντινών

ΤΟ ISIS ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!! Οι πράκτορες του χάους στην Ευρασία!!



Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης* - Φαίνεται απίστευτο, αλλά τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά Το λεγόμενο Ισλαμικό κράτος, το ISIS, το Αλ-Dawlah Αλ-Islamiyah fe Al-Ιράκ wa Al-Sham (DAISH / DAESH) βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται στην πολύπαθη την μετά Euromaiden Ουκρανία. Όπως φαίνεται ήδη δρουν στο έδαφος της Ουκρανίας, ομάδες ισλαμιστών εμπειροπόλεμων, αφού έχουν πολεμήσει στην Συρία και το Ιράκ και τώρα είναι στην Ουκρανία και την χρησιμοποιούν ως τον βατήρα για την είσοδο και εξάπλωσή των στην Ευρώπη. 
Ανησυχητική κατάσταση που τα Ευρωπαϊκά κράτη εθελοτυφλούν προς χάριν μικρόπνοων πολιτικών, εμπαθειών και ανεξήγητων εμμονών. Ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτών των αλλοπρόσαλλων εξελίξεων και ας αποκρυπτογραφήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά που μας παρουσιάζουν σκόπιμα διαφορετικά και όχι την αλήθεια, τα συστηματικά διεθνή ΜΜΕ.
Οι Πράκτορες του Χάους και ο πόλεμος για την Ευρασία
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη είναι τα μέτωπα σε ένα πολυδιάστατη πόλεμο που διεξάγεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Σκοπός της αυτοκρατορίας (ΗΠΑ) και έπαθλο ο μονοπολικός κόσμος και η παγκόσμια κυριαρχία. Ο πολυδιάστατος αυτός πόλεμος των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων στοχεύει στο να περικυκλώσει την Ευρασία.
Κύριοι στόχοι η Κίνα και η Ρωσία, που κυριαρχούν στην Ευρασία, δευτερεύων στόχος το Ιράν. Η αυτοκρατορία ( ΗΠΑ) και οι σύμμαχοι έχουν μεθοδεύσει τον τρόπο ενεργείας των για την επίτευξη του σκοπού των. Το Ιράν είναι η πρώτη χώρα που θα «υποταχθεί» και ήδη το αντιλαμβανόμαστε με την διαφορετική μεθόδευση που προτιμήθηκε. Αντί γενικής σύρραξης επιλέχθηκε η αποκατάσταση των σχέσεων και αναμένεται η επίτευξη στο τέλος Ιουνίου μιας γενικής συμφωνίας, που θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα, καθώς και τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, παραχωρώντας στο Ιράν ζώνες (και χώρες) επιρροής (οι Σιιτικές χώρες) , πάντα υπό το αμερικανικό άρμα. Η άλλη χώρα, που θα αναλάβει κυρίαρχο και ηγεμονικό ρόλο είναι η Σαουδική Αραβία (για τις Σουνιτικές χώρες).
Θα ακολουθήσει η Ρωσία με τελευταία χώρα που θα «υποταχθεί» στο αμερικανικό σχεδιασμό την Κίνα, για την «Ευρασιατική Αντάντ.» . Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη είναι κοντά στα σύνορα με το Ιράν και τη Ρωσία, επειδή η Τεχεράνη και η Μόσχα είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικά βλέπουμε τις φρικιαστικές ομοιότητες στις συγκρούσεις αυτές, όπου διαπιστώνεται μια σύνδεση και ομοιότητα σε αυτά που κάλλιστα θεωρούνται και είναι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως βίαια, ρατσιστικά, ξενοφοβικά γεγονότα, εθνοκαθάρσεις, καταστροφή πολιτισμών και μνημείων, που κατά παράξενο τρόπο η διεθνής κοινότητα τα αντιμετωπίζει με απάθεια και αφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, το περιοδικό Newsweek είχε επικεφαλίδα τον τίτλο «Οι Ουκρανοί εθελοντές εθνικιστές διεξαγάγουν πόλεμο τύπου ISIS , διαπράττοντες εγκλήματων πολέμου». [1] αναφερόμενο στις αποκλίνουσες δυνάμεις, που δρούν στην Ανατολική Ουκρανία κατά των αποσχιστών Ρωσόφωνων , σε συνεργασία με τον τακτικό Ουκρανικό στρατό και αφορά το υπερ – εθνικιστικό κόμμα Pravy Sektor και τους πράκτορες του χάους, δηλαδή τις συμμορίες της Αλ-Nusra και του ISIS, όπου όλοι αυτοί εξυπηρετούν ένα αφέντη , έστω και αν δεν το αντιλαμβάνονται τυφλωμένοι από τις παραμορφωτικές ιδεοληψίες των, αντιληπτό ποιον και γιατί, όπως προαναφέραμε.
Η παράξενη συμμαχία μεταξύ ISIS και των Ουκρανών ακραίων εθνικιστών-ναζιστών.
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι πράκτορες του χάους παρότι είναι χαλαρά ευθυγραμμισμένοι μεταξύ των, όμως συνεργάζονται κανονικά , εξυπηρετούν τον ίδιο αφέντη, έχουν τους ίδιους εχθρούς και φυσικά στην παρούσα περίπτωση είναι η Ρωσία.
Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο , έρχεται ένας σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης, ο Marcin Mamon,(Μαρσίν Μαμόν) ο οποίος έχει αναφερθεί με άρθρα του και ντοκιμαντέρ, σχετικά με την διασύνδεση και εμπλοκή του ISIS στην Ουκρανία, καθώς και αλλού, όπου υπάρχει εμπλοκή ακραίων οργανώσεων και ιδιαίτερα εξτρεμιστών Ισλαμιστών. Ο εξαίρετος Πολωνός σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει μια σειρά από ντοκιμαντέρ για την Τσετσενία, όπως The Smell of Paradise with Mariusz Pilis in 2005, για τοBBC. Εκεί εξηγεί γιατί ορισμένοι από τους μαχητές από τον Καύκασο αισθάνονται ότι έχουν ένα χρέος προς τους Ουκρανούς, όπως π.χ. ο Oleksandr Muzychko και θα δούμε παρακάτω. [2]
Τα πολλά ταξίδια του Mamon στο Αφγανιστάν και οι «σχέσεις» με τους Τσετσένους τζιχαντιστές, που αγωνιζόταν με την Αλ Κάιντα είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών επαφών με το ISIS στο εσωτερικό της Συρίας και της Τουρκίας. Αυτή η εξαιρετική του σχέση με τους τζιχαντιστές τον οδήγησε σε ένα νέο μονοπάτι προς την Ουκρανία, αυτή τη φορά, που αφορά άμεσα την πατρίδα του την Πολωνία, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Σε πρόσφατο άρθρο του (27 Φεβρ 2015) γράφει για την συνάντησή του : «Εγώ δεν ήξερα καν, σε εκείνο το σημείο, ποιον συναντούσα. Ήξερα μόνο ότι Khalid (Χαλίντ), η επαφή μου και σύνδεσμός μου στην Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μου είχε πει ότι οι «αδελφοί» του ήταν στην Ουκρανία, και θα μπορούσα να τους εμπιστεύομαι », γράφει για τη συνάντηση του στο «Potholed street in Kiev, east of the Dnieper River, in anarea known as the Left Bank.» [3]

Σε ένα προηγούμενο άρθρο του, o Mαμόν εξηγεί ότι «οι αποκαλούμενοι αδελφοί είναι μέλη της ISIS και άλλων ακραίων κρυφών ισλαμιστικών οργανώσεων (με μέλη εν υπνώσει), που είναι σε κάθε ήπειρο, και σχεδόν σε κάθε χώρα, και τώρα είναι πάρα πολλοί στην Ουκρανία ». Εξηγεί επίσης ότι « Ο Khalid , ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι ο αρχηγός του αφανούς και κρυφού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη. Ήρθε από τη Συρία για να οργανώσει, να ελέγξει και να βοηθήσει στην κοσμοπλημμύρα των εθελοντών που φθάνουν συνεχώς στην Τουρκία από όλο τον κόσμο και που θέλουν να ενταχθούν στο παγκόσμιο Τζιχάντ και στο Ισλαμικό Κράτος. Τώρα, ήθελε να με φέρει σε επαφή με τον Ruslan, ένα «αδελφό» , που μάχεται με τους μουσουλμάνους στην Ουκρανία ».
Η σχέση Ουκρανών ακραίων δεξιών εθνικιστών με τους Τσετσένους μαχητές είναι καλή και παλιά. Όπως εξηγεί ο Mamon ο (ναζί) εθνικιστής Muzychko έγινε δεκτός από τους Τσετσένους και το Ισλαμικό δίκτυο και αποκαλείται αδελφός, «ακόμα κι αν ποτέ δεν ασπάστηκε το Ισλάμ» και ότι ο «Muzyczko, μαζί με άλλoυς ουκρανούς εθελοντές (Δεξιός Τομέας και άλλους εθνικιστές και αντιρώσους) , μετέβησαν στην Τσετσενία και πήραν μέρος στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, μαζί με Τσετσένους μαχητές εναντίον της Ρωσίας».
Muzyczko
Το τμήμα αυτό των Ουκρανών εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των Τσετσένων εναντίον των Ρώσων, είχε την ονομασία «Viking» και υπαγόταν απευθείας υπό τον αρχηγό των Τσετσένων μαχητών, τον γνωστό εξτρεμιστή ισλαμιστή ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Shamil Basayev , που σκοτώθηκε σε καλά οργανωμένη ρωσική επιχείρηση με έκρηξη προπορευομένου οχήματος, το 2006.

Ο Shamil Basayev θεωρείται υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες, με πιο γνωστή και φοβερά αποκρουστική την τρομοκρατική ενέργεια σε σχολείο στο Μπεσλάν, όπου σκοτώθηκαν 320 άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μικρά παιδιά. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα τον Σεπτέμβριο του 2004 και οι Τσετσένοι αντάρτες έχασαν από τότε κάθε στήριξη και συμπάθεια από όλο τον κόσμο.


Γιατί το ISIS επανδρώνει τα «ιδιωτικά» Τάγματα Πολιτοφυλακής στην Ουκρανία; Για να δούμε πως εξηγεί τώρα ο Mamon την διασύνδεση Τσετσένων αυτονομιστών, με το διακρατικό διεθνές Ισλαμικό δίκτυο των αποκαλούμενων «αδελφών» και την επάνδρωση ιδιωτικών Ταγμάτων με πολιτοφύλακες, που χρησιμοποιούν ήδη στην Ανατολική Ουκρανία και μάχονται κατά των Νέο Ρώσων αυτονομιστών, πέραν και πλέον των τακτικών μονάδων του Ουκρανικού στρατού.

Έτσι λοιπόν ο Mamon ταξίδεψε στην Ουκρανία για να διαπιστώσει ο ίδιος τι συμβαίνει και ποιοι ευρίσκονται εκεί. Στην Αν. Ουκρανία, συνάντησε τον Τσετσένο πολέμαρχο Isa Munayev(Ίσα Μουνάγιεφ), που πολεμούσε κατά των αυτονομιστών.
Ο Μουνάγιεφ στην Ουκρανία
Ο Mamon αναφέρει για τον Τσετσένο πολέμαρχο: «Ακόμη πριν φθάσει στην Ουκρανία ο Μουνάγεφ ήταν πολύ γνωστός. Είχε πολεμήσει κατά των Ρωσικών στρατευμάτων και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας και κατά τον δεύτερο πόλεμο ήταν ο διοικητής των Τσετσένων στις μάχες στο Γκρόζνι. Μετά την κατάληψη της Τσετσενικής πρωτεύουσας από τους Ρώσους (1999-2000), Ο Μουνάγεφ και οι άντρες του κατέφυγαν στα βουνά, όπου συνέχισε τον πόλεμο μέχρι το 2005. Τότε τραυματίστηκε σοβαρά και κατέφυγε στην Ευρώπη για θεραπεία. Ο Μουνάγιεφ ζήτησε πολιτικό άσυλο, του δόθηκε και έζησε στην Δανία μέχρι το 2014, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τότε ο Μουνάγιεφ απεφάσισε ότι ήλθε πάλι η ώρα να πολεμήσει και να εκδικηθεί τους Ρώσους και τους φίλους αυτών και πήγε στην Ουκρανία.
Το ανωτέρω περιστατικό που αναφέραμε σκόπιμα, ήταν για να καταδείξουμε κάποια πράγματα και πως αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα κατευθυνόμενα καθεστωτικά διεθνή ΜΜΕ. Η περίθαλψη και παραμονή του Μουνάγιεφ στην Δανία, με την χορήγηση ασύλου ήταν γνωστή σε όλους και ουδείς ενοχλήθηκε, όπως και η ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας . Από την άλλη βέβαια κατηγορείται η Ρωσία για ενεργή υποστήριξη των αυτονομιστών του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Γιατί είναι εντάξει για τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν, να βοηθούν με κάθε τρόπο κάθε αυτονομιστική κίνηση οπουδήποτε στον κόσμο και κάθε εξτρεμιστική οργάνωση, όπως το Ισλαμικό κράτος ή ISIS, με τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει σε καθημερινή βάση, όταν ταυτίζονται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των και από την άλλη η κάθε υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές του Ντονμπάς, που είναι Ρωσικής εθνικότητας να θεωρείται παράνομη, εγκληματική και καταδικαστέα και να επιβάλλεται εμπάργκο; Τότε η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία που στηρίζουν, υποστηρίζουν και βοηθούν παντοιοτρόπως και ουσιαστικά το Ισλαμικό κράτος θα έπρεπε όχι εμπάργκο να τους επιβληθεί, αλλά κατηγορία και συνενοχή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά ή αλλιώς όπως βολεύει την πολιτική μας. Είπαμε και πιο πάνω για την παγκόσμια κυριαρχία και την δημιουργία του μονοπολικού κόσμου, με μία κυρίαρχη δύναμη, την αυτοκρατορία (ΗΠΑ).
Ο Μαμόν συνεχίζει την αφήγησή του λέγοντας ότι συνάντησε τον Μουνάγιεφ όταν τον συστήσανε σαν φίλο του Khalid. Χαρακτηριστικά η φράση ήταν « Μας τον σύστησε οι αδελφός μας ο Khalid» και όλες οι πόρτες άνοιξαν. Οι δύο τους, Μουνάγιεφ και Χαλίντ γνωρίζονταν από τον πόλεμο της Τσετσενίας και οι σχέσεις των είναι άριστες. Για να καταλάβουμε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Τσετσένων αυτονομιστών και Ισλαμικού κράτους να πούμε ότι ο Χαλίντ σήμερα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του Ισλαμικού κράτους με μεγάλη επιρροή, ο δε Μουνάγιεφ ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών. Έτσι καταδεικνύεται και αποδεικνύεται η στενή σχέση Τσετσένων και Ισλαμικού κράτους. 

Και βλέπουμε σήμερα μέσα στην Ουκρανία με την ανοχή και την στήριξη της νέας Ουκρανικής κυβέρνησης (του διχασμού, της καταστροφής , της υποταγής στην ΝΤΠ και του διαμελισμού της Ουκρανίας) , να δρουν στο πλευρό του Ουκρανικού στρατού, ακροδεξιοί ναζιστές και εξτρεμιστές Ισλαμιστές με άμεσες και αδελφοποιημένες σχέσεις και επαφές με το Ισλαμικό κράτος. Μάλιστα όπως καταδεικνύει ο Μαμόν, τελικά ο Μουνάγιεφ έχει φθάσει στην Ουκρανία, από την Δανία (οι πάντες το ήξεραν) μην το ξεχνάμε, αφενός να βοηθήσει τους μετα – Μέιντεν «επαναστάτες» που κυβερνούν σήμερα την Ουκρανία, (και την καταστρέφουν συστηματικά) και αφετέρου να δημιουργήσει « τον μηχανισμό για την δημιουργία μερικών δεκάδων ιδιωτικών Ταγμάτων πολιτοφυλακής, που θα πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων , αλλά ξεχωριστά και ανεξάρτητα από αυτούς» και κατόπιν για πού και εναντίον ποίων είναι το μεγάλο ερώτημα και ο καθείς αντιλαμβάνεται για που και φυσικά αυτός είναι ο μεγάλος κλίνδυνος.
Η πολιτοφυλακή αυτή, ο ιδιωτικός αυτός σχηματισμός του Μουνάγιεφ, που μάχεται ήδη στο Ντονμπάς έχει ήδη όνομα και ονομάζεται «Dzhokhar Dudayev», προς τιμήν του πρώην αυτονομιστή προέδρου της Τσετσενίας Dzhokhar Dudayev. 

Τα όσα αποκαλύπτει ο Μαμόν είναι όχι μόνο σημαντικά αλλά και πολύ ανησυχητικά. Διαπιστώνεται η διασύνδεση και οι αδελφικές σχέσεις διαφόρων Ισλαμιστικών οργανώσεων και η διαχρονική των συνεργασία, ιδιαίτερα με το ISIS, το Ισλαμικό κράτος, σε αγαστή σχέση με τους ακροδεξιούς (ναζιστές), κατάλοιπα και συνεχιστές του Μπαντέρα της Ουκρανίας. Ακόμη διαπιστώνεται η διείσδυση στην Ευρώπη εμπειροπόλεμων Ισλαμιστών-τζιχαντιών και η οργάνωσή των στις διάφορες χώρες. Είναι δε εν υπνώσει, εν κρυπτώ και αναμένουν εντολές. Βατήρας για την εκτόξευση του ισλαμιστικού κινδύνου στην Ευρώπη σήμερα η Ουκρανία, όπου υπάρχουν ενεργές μονάδες πολιτοφυλακής , ιδιωτικά τάγματα με φανατικούς Ισλαμιστές και με προοπτική να δημιουργηθούν και άλλα πολλά, οπότε η κατάσταση μετά θα καταστεί ανεξέλεγκτος.
Εκτιμούμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και λίαν επικίνδυνη. Οι κρυφές ακραίες οργανώσεις και οι ακροδεξιές και ιδιαίτερα οι Ισλαμιστικές με τους εν υπνώσει «μαχητές του Ισλάμ» (που ευρίσκονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και συνεχίζουν να διεισδύουν μαζί με τους πρόσφυγες μέσα από τα πλοία της δυστυχίας στην Μεσόγειο) στην κυριολεξία αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος και πολιτισμού. Την ανησυχία επιτείνει η μακαριότητα και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. για λήψη σοβαρών μέτρων, ή έστω ύπαρξης αποτελεσματικού σχεδίου και μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αν ποτέ συμβεί. Και η μακαριότητα αυτή εγγίζει τα όρια της απέραντης βλακείας, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις συμμαχεί, στηρίζει πολιτικά και οικονομικά οργανώσεις τέτοιας μορφής και ιδεολογίας, λόγω προσωρινών και πρόσκαιρων συμφερόντων και επιδιώξεων. Έτσι το μόνο που μένει να επικαλεστούμε είναι « Ο Θεός να βάλει το Χέρι Του», γιατί είναι σίγουρο ότι ο Προφήτης και οι πιστοί του θα βάλουν το χέρι τους στην Ευρώπη σύντομα. 

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) , Tactical Intelligence School (USA) , πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης 



Πηγες:   https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/14d98d5962cfc222
Aλλα Αρθρα:
http://www.kathimerini.gr/795134/article/politismos/vivlio/tzixantistes-isis-kai-nea-pragmatikothta-sth-m-anatolh

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Το Ισλαμικό Κράτος (αραβικά:الدولة الإسلامية, αντ-νταουλάτ αλ-ισλαμίγια), αρχικά γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ο όρος «Λεβάντε» αναφέρεται επίσης ως «Ανατολής»«Συρίας» ή «Αλ-Σαμ») είναι μία ενεργή τζιχαντιστική στρατιωτική οργάνωση του Ιράκ και της Συρίας. Στις 29 Ιουνίου 2014 ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στην θέση του «χαλίφη» και «ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων» τον επικεφαλής της,Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (γνωστό έκτοτε ως «Χαλίφης Ιμπραήμ»)[3] Στους στόχους της οργάνωσης είναι η περαιτέρω εξάπλωση του χαλιφάτου μελλοντικά σε περιοχές στον Λίβανο, όπου έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν τρομοκρατική επίθεση[4] την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την Κύπρο.[5][6]
.....................................
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η Κρήτη εκπέμπει SOS - Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος με τις ΑΠΕ
Το Χωροταξικό οδηγεί στην απομάκρυνση των ΑΠΕ και κάνει το Νησί ενεργειακό κόμβο με σταθμούς φυσικού αερίου:

Οι κάτοικοι του Νησιού, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Περιφέρεια Κρήτης μάχονται ενάντια στις ΑΠΕ, την ώρα που ο Χωροταξικός Σχεδιασμός οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με την εγκατάσταση μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου και την διανομή της ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη μεσα απο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδεθεί σε τρία σημεία.

Λήγει την 31η Μαΐου η διαβούλευση για τη Β1 φάση αναθεώρησης και εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΠΧΣΑΑ). Προηγήθηκαν παρουσιάσεις της Μελέτης από την εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας καθώς και τους επιβλέποντες του ΥΠΑΠΕΝ και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Κυρίαρχο ζήτημα αναδείχθηκε από την διαδικασία του διαλόγου, ο ενεργειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, όπου προτείνεται ως στρατηγική επιλογή η δημιουργία τριών ενεργειακών κόμβων σε Αθερινόλακκο, Κορακιά και Μαράθι οι θέσεις των οποίων προσδιορίστηκαν ως βέλτιστες για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, την δημιουργία ηλιοθερμικών πάρκων, την δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου καθώς και αγωγού μεταφοράς αερίου.

Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές αναλύονται σε ειδικό τεύχος της Μελέτης όπου εξειδικεύεται η ανάπτυξη μόνο αιολικών σταθμών και οριοθετούνται περιοχές ανάπτυξης τέτοιων επενδύσεων.

Όλα τα παραπάνω απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη:

H Καλωδιακή Σύνδεση

Από το συγκεκριμένο χάρτη προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια ο ενεργειακός χάρτης της Κρήτης θα αλλάξει ριζικά και σε πορεία την οποία η Περιφέρεια Κρήτης ούτε κατάφερε να την ακολουθήσει αλλά και ούτε να την διαμορφώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καλωδιακή διασύνδεση του νησιού. Μέχρι σήμερα η κουβέντα είχε αναλωθεί για το σημείο εμπότισης του υποθαλάσσιου καλωδίου και αν αυτό θα γίνει για να εξάγουμε την αιολική ενέργεια που θα παρήγαγαν τα χιλιάδες MW αιολικών που θα εγκατασταθούν.

Στην πραγματικότητα το Χωροταξικό αποκαλύπτει ότι ο σκοπός της διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα δεν είναι τόσο η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος, η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης ή αύξηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας αλλά η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Μεγάλες Μονάδες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου η οποίες θα τροφοδοτούν αδιαλείπτως την Κεντρική Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για την προάσπιση του περιβάλλοντος από την επέλαση των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση μελετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι οποίες σημειωτέον ουδέποτε κατοχυρώθηκαν ως επίσημο εργαλείο της Περιφέρειας. Η πρόταση που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση του Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις Μελέτες του Πολυτεχνείου ούτε το Χωροταξικό Σχεδιασμό Εθνικού Επιπέδου για τις ΑΠΕ.

Η Περιφέρεια λοιπόν, για την περιβαλλοντική εξέταση οποιασδήποτε αδειοδοτημένης από την ΡΑΕ επένδυσης, θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ τριών πλαισίων πιο θα ακολουθήσει για την αποστολή γνώμης στις αδειοδοτούσες Αρχές, με βέβαιη κατάληξη την απόρριψή της, καθότι θα στηρίζεται σε κάτι το οποίο θα έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον νομικό πλαίσιο (Το περιφερειακό δεν ακολουθεί το εθνικό και η μελέτη του πολυτεχνείου δεν έχει θεσμοθετηθεί). Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κάθετη άρνηση σε διάφορες μορφές ΑΠΕ (π.χ. βιομάζα, αιολικά).

Η συγκεκριμένη τακτική οδήγησε στην αμαύρωση της εικόνας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός το οποίο ενισχύεται από την εμφάνιση δεκάδων περιβαλλοντικών συλλόγων οι οποίοι μάχονται κατά της ανάπτυξης τους.

Το ίδιο επιχειρείται και με την συγκεκριμένη πρόταση του περιφερειακού σχεδίου για τους κάτωθι λόγους:

Δεν νοείται η μη υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης και η μη θέσπιση από πλευράς Περιφέρειας όρων και περιορισμών οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσου το Εθνικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Η μελέτη του πολυτεχνείου θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο καθότι λάμβανε υπόψη όλες τις ευαίσθητες περιοχές εφαρμόζοντας το εθνικό πλαίσιο και καταλήγοντας σε πληθώρα σεναρίων για άμεση απόκριση βάση νέων δεδομένων που τυχών προκύψουν.

Προτείνονται ζώνες ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε ήδη κορεσμένες περιοχές π.χ. Σητεία.

Προτείνονται ζώνες ανάπτυξης αιολικών πάρκων πλησίον ή εντός περιοχών με ασύμβατες χρήσεις (π.χ. λατομικές ζώνες, τουριστικές περιοχές, αεροδρόμια κ.α.).

Προτείνεται η κατασκευή αντλησιοταμιευτικών συστημάτων στις κεφαλές υφιστάμενων φραγμάτων πράγμα που θα οδηγήσει στην σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με την διαχείριση των νερών: Την καλοκαιρινή περίοδο που θα αυξάνεται η ζήτηση σε νερό αλλά και ενέργεια, τι θα προτιμήσουμε, την άρδευση ή την καλή λειτουργία του δικτύου παροχής ενέργειας;

Οι Σταθμοί Υγροποιημένου Αερίου

Δεν γίνεται αντιληπτό κατά πόσο η Περιφέρεια αλλά και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι είναι σε θέση να μας αναπτύξουν τις επιπτώσεις από την κατασκευή σταθμών υγροποιημένου αερίου καθώς και το σκοπό της τριπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους.

Πρόσφατο δελτίο τύπου παγκρήτιου περιβαλλοντικού συλλόγου επί της Μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού κατακεραυνώνει την πρόταση των οχτώ περιοχών για την ανάπτυξη ΑΠΕ διεισδύοντας ακόμα και σε λεπτομέρειες για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών χωρίς όμως να γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το σταθμό υγροποιημένου αερίου, ενός εργοστασίου που μπορεί να παράξει απεριόριστη ενέργεια. Μία επένδυση για την οποία μελέτες αναφέρουν την μη ύπαρξη κατοικημένων περιοχών σε ακτίνα τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων για λόγους ασφαλείας και που η επικυνδυνότητα του ισούται σχεδόν με αυτή ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή συνάντηση των φορέων του Μαλεβιζίου, όπου εκφράστηκαν αντιδράσεις για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή, χωρίς όμως να ασχοληθεί κανείς με την εγκατάσταση που προτείνεται στο Χωροταξικό για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αεριού στην Κορακιά. Μάλιστα η μελέτη αναφέρει την μεταφορά έως το 2021 του Σταθμού των Λινοπεραμάτων στην περιοχή, αλλά και την δημιουργία σταθμού ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων. 

Καταλήγοντας αναφέρεται ως συμπέρασμα ότι με την κατατεθέν προς διαβούλευση πρόταση για αναθεώρηση και εξειδίκευση του ΠΠΧΣΑΑ, το νησί της Κρήτης μετατρέπεται σε μονάδα βάσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που θα τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη χρησιμοποιώντας τεχνολογίες για τις οποίες εκφράζονται παγκοσμίως φόβοι λόγω των πολλών ατυχημάτων. Τα μεγέθη θα εξαρτηθούν από το πόσο τελικά ορυκτό καύσιμο θα μπορέσει να αποβιβάζεται στην Κρήτη.

Και μία γενική επισήμανση για το Περιβάλλον

Και μια που μιλάμε για το περιβάλλον σε αυτές τις γραμμές, κανείς, μα κανείς δεν έχει σκεφτεί να ασχοληθεί με την μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα που θα δημιουργηθεί στην γειτονιά μας τα επόμενα χρόνια..

Μπορεί όλοι μας να θέλουμε να προχωρήσει η εξόρυξη του πετρελαίου, ως πιθανή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας,  ωστόσο όμως δεν έχουμε διανοηθεί τι θα συνέβαινε αν γινόταν ένα ατύχημα, όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού. Θα καταστρεφόταν ολόκληρη η Μεσόγειος και μαζί με αυτήν όλες οι ακτές του Νησιού μας, με τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία μας αλλά και την οικονομια και τον Τουρισμό.

Μήπως ασχοληθήκαμε πολύ με το δέντρο και τελικώς χάσαμε το δάσος; (Σκόπιμα;)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, τα αέρια τα εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια, όπως ορίζει η ΟΔΗΓΙΑ 2001/77/ΕΚ. Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ(σύμφωνα με τον Ν 2773/1999) είναι η Ηλεκτρική Ενέργεια η προερχόμενη από:
  1. Την εκμετάλλευση Αιολικής ή Ηλιακής Ενέργειας ή βιομάζας ή Βιοαερίου.
  2. Την εκμετάλλευση Γεωθερμικής Ενέργειας, εφόσον το δικαίωμα εκμετάλλευσης του σχετικού Γεωθερμικού Δυναμικού έχει παραχωρηθεί στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
  3. Την εκμετάλλευση της Ενέργειας από την Θάλασσα.
  4. Την εκμετάλλευση Υδάτινου Δυναμικού με Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς μέχρι 10 MW.
  5. Συνδυασμό των ανωτέρω.
  6. Τη Συμπαραγωγή, με χρήση των Πηγών Ενέργειας, των (1) και (2) και συνδυασμό τους.
Εθνική Έκθεση για το επίπεδο διείσδυσης της ανανεώσιμης ενέργειας 2010
Εθνικό Σχέδιο Δράσης 20-20-20
Η Έκθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020, απορρέει από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, και περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα και τη διείσδυση των τεχνολογιών των ΑΠΕ έως το 2020. Οι εκτιμήσεις αυτές εξειδικεύονται στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και ψύξης κυρίως για τον οικιακό τομέα, αλλά και στη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Αναφέρονται επίσης μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ, καθώς και στοιχεία για τις βασικές διοικητικές δομές που θα επιταχύνουν τη διείσδυση αυτή.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μετά τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση με την ΕΕ, θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η πρόοδος στην εφαρμογή του θα εξετάζεται ανά δύο χρόνια και θα επικαιροποιείται, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και της βελτίωσης των τεχνολογιών, αλλά και η ζήτηση της ενέργειας.


λοιπά στο link:
http://www.ypeka.gr/?tabid=285