"Αμερικανικό site ξεφτιλίζει τους Σκοπιανούς: «Xτίσατε μια ψεύτικη κιτς πόλη – Η Ελλάδα, πατρίδα του Μ.Αλεξάνδρου»"
Ετσι, λοιπόν, καταπιάστηκε και με τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία», καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μέσα σε πέντε χρόνια κατασκεύασε μια ψεύτικη αρχαία πόλη και σφετερίστηκε την ελληνική ιστορία.
«Εδώ και πέντε χρόνια το βαλκανικό κράτος της “Μακεδονίας” έχει επιδοθεί σε ένα από τα πιο απίθανα πρότζεκτ δημοσίων έργων σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσάς της, των Σκοπίων, με φανταχτερά, ψευτο-αντικέ αγάλματα και κτίρια. Ο σκοπός: να μετατραπεί αυτή η σεισμογενής πόλη, όπου η κύρια επιρροή ήταν μέχρι πρόσφατα η 60s σταλινική αρχιτεκτονική με κυρίαρχο το σκυρόδεμα, σε ένα θορυβώδες νεοκλασικό πάρκο» σχολιάζει η Αμερικανή δημοσιογράφος Ρέιτσελ Ντόιλ.
Μάλιστα, δεν παραλείπει να σχολιάσει πως «πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος του νότιου γείτονα» του κράτους, της Ελλάδας. Η Ντόιλ ενημερώνει τους αναγνώστες πως το«μικροσκοπικό αυτό κράτος έχει εδώ και καιρό διαμάχη με την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ταυτότητα του [...] Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Κατά τη δημοσιογράφο του atlasobscura.com, μια σειρά ενεργειών μαρτυρούν την πρόθεσή της για αυτό. Μια από αυτές είναι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Διεθνή Αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά «ακόμα και το γεγονός πως επίσημα αυτοαποκαλείται Μακεδονία, όνομα το οποίο επίσης ανήκει σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».
«Τώρα, χάρη στον ετοιμοπόλεμο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και στο πρότζεκτ του μαζικής κατασκευής κτιρίων, τα Σκόπια είναι η πατρίδα ενός αγάλματος ύψους 22 μέτρων του αρχαίου βασιλιά πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα» συνεχίζει το άρθρο.
Η Ντόιλ τονίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και πλήθος μνημείων και αγαλμάτων αφιερωμένων στη μορφή του δεν είναι ο μόνος που κυριαρχεί στην πόλη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προκειμένου να αναδείξει τον παραλογισμό και την άναρχη μίξη ιστορικών περιόδων «θα μπορούσε να έχει ένα επικίνδυνο πάρτι με τουλάχιστον μισή ντουζίνα άλλων μορφών της ιστορίας του τόπου, κάποιοι με σπαθιά, άλλοι με κάπες και κράνη εκατόνταρχου και άλλοι με φράκα, παπιγιόν και πίπες».
«Τα mix-and-match διαφορετικών χρονικών περιόδων αγάλματα έχουν στηθεί απέναντι από τύπου νεοκλασικά κτίρια με νύμφες και συντριβάνια στις εισόδους τους, σχεδιασμένα με σκοπό να επικαλεστούν τον αρχαίο κόσμο, αν και κατασκευάστηκαν το 2010» προσθέτει η αρθρογράφος του atlasobscura.com, η οποία προχωρά ένα βήμα πιο πέρα την κριτική της, τονίζοντας πως τα κτίρια αυτά, ιδίως το βράδυ με τον φανταχτερό φωτισμό τους θυμίζουν περισσότερο το διάσημο κιτς υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας Caesars Palace παρά την αρχαία αγορά της Αθήνας.
Οσο για την τιμή «αυτού του ιστορικού κιτς», αυτή «υπολογίζεται σε κόστος κατασκευής από 200 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ».
«Οσο κι αν δεν συμφέρει το κράτος της “Μακεδονίας”, η μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα που επίσης ονομάζεται Μακεδονία και στην οποία κατοικούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι η πραγματική πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
ΙΔΟΥ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ του Μπασταρδου αυτου κρατιδιου .....που διεκδικει τον Μεγαλο ΜΑκεδονα στρατηλατη.... καθώς και ολη την δυναστεια.... Με αυτες τις ΕΣΣΔ τυπου υπερογκες κατασκευες κοροϊδευει και τον εξω κοσμο και τους κρετινους από τους πολιτες του.....
http://ellaniapili.blogspot.de/2015/05/site-x.html?m=1
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
FYROM
Κατά την αρχαιότητα η πόλη, πιθανότατα ιλλυρικής προέλευσης,ονομαζόταν Σκοῦπoι (Scupi) και υπήρξε το κυριότερο κέντρο της Δαρδανίας. Το 210
π.Χ. κυριεύθηκε από τον Φίλιππο Ε΄ και στους ρωμαϊκούς χρόνους πέρασε στη
κυριαρχία των Ρωμαίων. Την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου ήταν πρωτεύουσα της νότια του Σκάρδου Δαρδανίας. Το 520
π.Χ. καταστράφηκε από
σεισμούς. Ανoικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό και
μετανομάσθηκε Πρώτη Ιουστινιάνη .
Τον 7o αι.
εγκαταστάθηκαν στην πόλη Σλάβοι και στα
τέλη του 13ου αι. αποτέλεσε μέρος του βασιλείου της Σερβίας.
Το 1395 περιήλθε στους Τούρκους, ενώ καταστράφηκε από τους Αυστριακούς το 1689. Απελευθερώθηκε
από τους Τούρκους το 1912 και κατελήφθη από τους Βουλγάρους κατά
τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
·
Το 1918 αποτέλεσε μέρος του νεοσύστατου
βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.
·
Το 1941 κατελήφθη και πάλι από τους
Βουλγάρους, αλλά έπειτα από τέσσερα χρόνια εντάχθηκε ξανά στη Γιουγκοσλαβία. Το 1963 μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από σεισμό, ενώ μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ανακηρύχθηκε
πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής
Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τα Σκόπια απελευθερώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 1944 από μονάδες Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων του Μακεδονικού Εθνικού
Απελευθερωτικού Στρατού, μαζί με μονάδες του πρόσφατα συμμαχικού Βουλγαρικού
Λαϊκού Στρατού (η Βουλγαρία είχε αλλάξει συμμαχία στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο
του ίδιου έτους). Λίγο αργότερα, τα Σκόπια έγιναν η πρωτεύουσα της νεοιδρυθήσας
Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μέχρι το 1991, τα Σκόπια ήταν πρωτεύουσα της
Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Αστεροσκοπειο
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ
Οι Finaclial Times διαψεύσουν τα Σκόπια: O Mέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας
Για το εάν ο Μέγας Αλέξανδρος έχει όντως σχέση με τους Σκοπιανούς και το «μακεδονικό» ζήτημα γράφουν οι Financial Times οι οποίοι επισημαίνουν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς ο Μακεδόνας βασιλιάς ήταν ελληνικής καταγωγής.
Σε άρθρο του στους FT, ο Stephen Schwartz, εκτελεστικό μέλους του Δ.Σ. Του κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, επισημαίνει πως έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θεωρώ ότι οι καταγγελίες της Ελλάδα για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες, επικίνδυνες και ενδεικτικές της πολιτικής ασυναρτησίας και του αυξανόμενου χάους στην Ελληνική Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας ωστόσο, ο Schwartz αναφέρει πως ο μεγάλος βασιλιάς ήταν «Ελληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματα της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν ''Μακεδόνας'' με την δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ», τονίζει και αναφέρει πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
«Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ''Μακεδονικές'' κουλτούρες, δεν μπορεί να ''κλείσει'' με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει πως «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».
Ο Μέγας Αλέξανδρος «χαστουκίζει» τα Σκόπια κι από τον τάφο του
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Αφήνοντας τις εικασίες για το ποιος ακριβώς φιλοξενείται στο ταφικό κατά τα φαινόμενα μνημείο του τετάρτου αιώνος προ Χριστού, για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Πρόκειται για μνημείο ενός ή περισσοτέρων προσώπων της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων.
Το μέγεθος και η φιλοσοφία δε του ευρήματος παραπέμπει σε μία περίοδο όπου η βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας στην ουσία κυβερνούσε τον γνωστό κόσμο. Η ύπαρξη των Σφιγγών, η τοποθέτηση του Λέοντα στην κορυφή αλλά και το μέγεθος του οικοδομήματος «φωνάζουν» πως πρόκειται για την τελευταία κατοικία μελών μιας βασιλικής οικογένειας, η οποία διοικούσε τόσο την Αίγυπτο όσο και την αχανή Ασία.
Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα υβριδικό μνημείο το οποίο ακολουθεί την αρχαία ελληνική ταφική παράδοση και «παντρεύει» στοιχεία από την Φαραωνική και μυστηριακή Αίγυπτο αλλά και την αυτοκρατορική Μεσοποταμία. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την τελευταία κατοικία των πρώτων Οικουμενιστών του πλανήτη, δηλαδή του Μεγίστου των Ελλήνων και μελών της οικογενείας του.
Κάνοντας «κάποιες ημέρες υπομονή» όπως μας προέτρεψε ο πρωθυπουργός και αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις, για ένα πράγμα μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος: Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο θα αποτελέσει τον κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για το Αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο, ίσως και να επισκιάσει τις ανακαλύψεις του μεγάλου Ανδρόνικου.
Όπως είναι φυσικό, το εύρημα αυτό θα μιλήσει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο για την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ τόσο του ενοίκου του, όσο και του πολιτισμού, της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής του βάσης και της κληρονομιάς που έφερε.
Το εύρημα αυτό είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει το πρωτογενές υλικό για την συγγραφή βιβλίων για τη Μακεδονία, και την ιστορία, την ταφική, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία του λαού που κατοικεί τα εδάφη της περιοχής τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού.
Το εύρημα αυτό είναι σίγουρο πως θα ξεθεμελιώσει με τον πλέον τρανό τρόπο τις φαντασιοπληξίες, ανοησίες και επικίνδυνες – για τους ίδιους – φιλοδοξίες των «μακεδονομάχων» των Σκοπίων και των από ανατολάς στρατηγικών τους εταίρων, οι οποίοι με την μεγαλύτερη «λογοκλοπή» του 20ου αιώνα, προσπαθούν να παραστήσουν τους εαυτούς τους κάτι που δεν είναι. Το κυριότερο όμως είναι, ότι αναπτύσσουν μία εχθρική ρητορική απέναντι στη χώρα μας μέσω του ψέματος στο οποίο ζούνε, ειδικά την εποχή Γκρουέφσκι.
Πώς θα εξηγήσει λοιπόν η ελίτ των Σκοπίων στους αποχαυνωμένους Σλάβους του κρατιδίου, ότι αυτό που βλέπουν στην Αμφίπολη στην ουσία δεν είναι ελληνικό αλλά... Σκοπιανό;
Πώς θα προσπαθήσουν να περάσουν ψευδεπίγραφες αναλύσεις σε μία επιστημονική κοινότητα η οποία φυσικά και τους έχει πάρει πλέον χαμπάρι από την εποχή Γκλιγκόροφ;
Τέλος, με τι ακριβώς ανάστημα (όχι μόνο ηθικό) θα στείλουν στον ειδικό διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς τις απαιτήσεις τους, τη στιγμή που ο πλανήτης ολόκληρος θα μιλάει για το εύρημα της Αμφίπολης;
Εκτιμάται, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μία πολύ σωστή κίνηση με το να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο, αφού πέραν της εύκολης ανάγνωσης για τα περί εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης, η κίνηση αυτή αποτελεί και «μήνυμα» τόσο προς τη πλευρά των Σκοπίων, όσο και προς τον ειδικό διαμεσολαβητή, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα δεδομένα «επί του πεδίου», προτού στείλει στην Αθήνα τις προτάσεις του.
Με λίγα λόγια το εύρημα της Αμφίπολης μπορεί να έχει καταλυτικές συνέπειες σε ένα θέμα που έχει ανακύψει 2.300 έτη μετά την κατασκευή του.
Ο Αλέξανδρος και η οικογένειά του, ακόμα και από τον τάφο τους, στέλνουν το κατάλληλο μήνυμα του Ελληνισμού στους εχθρούς του.
Να προτείνουμε λοιπόν στον ηγέτη των Σκοπίων να βάλει κρυφά στα κεφάλια των Σφιγγών... την προτομή του, μπας και τον πιστέψει κανείς.
Νικόλαος Μέρτζος : Ωρολογιακή βόμβα τα Σκόπια στα Βαλκάνια
Γελοίο και άκρως επικίνδυνο χαρακτηρίζει ο Νικόλαος Μέρτζος το εγχείρημα του Αντώνιο Μιλοσόσκι να φωτογραφηθεί με το αστέρι της Βεργίνας στην κορυφή του Ολύμπου .
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών άστραψε και βρόντηξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100 για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων που τους τελευταίους δυο μήνες δείχνει-όπως είπε- πανικόβλητη αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνη για την σταθερότητα στα Βαλκάνια.
"«Εξοργίζομαι όταν με ρωτούν στο δρόμο,(θα αποδείξει την Ελληνικότητα); Βρε ηλίθιοι χρειάζεται η Αμφίπολη, για να αποδειχθεί ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, ότι εμείς οι Μακεδόνες είμαστε Έλληνες; Θα αποτρελαθούμε τελείως. "
Λεπτομέρειες στο λινκ και πολλα ενδιαφεροντα από το κατ εξοχη μελετητη του Θεματος ΣΚΟΠΙΑ -FYROM::
http://www.thousandnews.gr/blog/23-provallomena-banner/86350-nikolaos-mertzos-orologiaki-vomva-ta-skopia-sta-valkania.html
H Γελοιοτητα της Προπαγανδας διεκδικησης του Μ.Αλεξανδρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου